Waterveiligheid en vismigratie bij monumentale Wateringsesluis

8 juni 2022

Op dit moment wordt er gewerkt aan de Wateringsesluis in Maassluis. Onderdelen worden gerenoveerd en de sluis wordt passeerbaar gemaakt voor vissen. Goed voor de waterveiligheid, waterkwaliteit en biodiversiteit.

Delfland staat aan de lat voor droge voeten en schoon water. Gemeente Maassluis past de openbare ruimte bovenop de sluis aan en maakt er een mooi uitzichtplatform van. Dinsdagmiddag brachten bestuurders van Delfland en gemeente Maassluis een bezoek aan het project. De waterveiligheid van de Wateringsesluis is een verantwoordelijkheid van Delfland.

Hoogheemraad Peter Ouwendijk: ‘Samen met de gemeente Maassluis werken we aan dit project waar waterveiligheid, waterkwaliteit en erfgoed samen komen. Omdat de Wateringsesluis in een primaire kering ligt is het belangrijk dat we de waterveiligheid kunnen garanderen. Uit het onderzoek, dat voorafgaand is gedaan, blijkt dat de sluis veilig is. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat de sluis weer toekomstbestendig is.’

Veilig zwemmen voor vissen

Het komt de waterkwaliteit en biodiversiteit ten goede dat de sluis vispasseerbaar wordt gemaakt voor vissen, zo vergroot hun leefgebied. Vooral de glasaal (paling) gaat hiervan gebruik maken. Vissen kunnen straks veilig vanuit de haven via de Middelvliet en het boezemstelsel het hele gebied van Delfland in.

De Wateringsesluis bestaat al vanaf de 14e eeuw en heeft de status van Gemeentelijk monument.

Met bijdragen van

Project Wateringsesluis is mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Logo Europees Landbouwfonds en Pzh