SUP-evenement van start voor minder plastic in de Vliet

16 augustus 2022

Vandaag is de Vliet Clean SUP van start gegaan. Net als vorig jaar gaat weer een grote groep jongeren van 12 tot 15 jaar suppend zwerfafval uit de Vliet vissen tussen Leiden en Delft tijdens de Vliet Clean SUP. Van 16 t/m 19 augustus wordt de afstand in vier etappes afgelegd. De organisatie wil met het SUP-evenement bewustwording van schoon water voor mens en natuur creëren bij jongeren.

Plastic soep bij de bron aanpakken!

Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval, waaronder plasticafval. Het komt vanuit onze wateren terecht in de zeeën en draagt bij aan de plastic soep. Ook vallen plastics uiteen in microplastics die weer terechtkomen in vissen en andere waterdieren. De waterschappen - waaronder Delfland - zijn daarom blij met deze actie die bijdraagt aan een schone Vliet en aan bewustwording rondom microverontreinigingen veroorzaakt door microplastics.

Jongeren aan de slag

De jongeren van verschillende watersportverenigingen ruimen al suppend zwerfafval op uit de Vliet. De Vliet Clean SUP start op dinsdag 16 augustus in het centrum van Leiden. Op 17 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 18 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag. De laatste etappe op 19 augustus gaat van Den Haag naar het centrum van Delft waar de finish ligt. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van verenigingen in bootjes. Het afval wordt verzameld en per afgelegd traject onderzocht en geïnventariseerd. Daarnaast wordt er aan elke etappe een vakantie-evenement gekoppeld waar kinderen op een sportieve manier het belang van schoon water ontdekken en leren ze wat ze kunnen doen om plastic soep bij de bron aan te pakken.

Vliet Clean SUP 2021
Jongeren vissen plasticafval uit het water

Wil jij ook wat doen tegen de plastic soep?

Dat kan! Verklein je plastic voetafdruk door minder plastic te kopen. Gebruik bijvoorbeeld een waterfles in plaats van een wegwerpflesje. Laat je plasticafval niet rondslingeren, maar recycle het of gooi het in de vuilnisbak. Breng je verfpot met vloeibare verf en ander klein chemisch afval naar een KCA-punt en zorg dat je de juiste bandenspanning hebt om microplastics door bandenslijtage te verminderen. Wees bewust bij de aanschaf van cosmeticaproducten en huishoudelijke middelen, je kunt de app ‘Beat the Microbead’ gebruiken om na te gaan of je product microplasticvrij is.