Opening voorbeeldtuin bij Villa Ockenburgh

14 april 2022

Op 14 april is bij Villa Ockenburgh in Den Haag een inheemse voorbeeldtuin geopend. Deze voorbeeldtuin geeft inwoners van de regio een idee hoe zij hun tuin kunnen beplanten met planten die van nature in de omgeving aanwezig zijn.

Wim Drossaert, voorzitter Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen, en hoogheemraad Manita Koop van Hoogheemraadschap van Delfland openden officieel het project door de laatste planten van de voorbeeldtuin bij Villa Ockenburgh in Den Haag in de grond te zetten. Ze roepen daarmee alle inwoners van Hollandse Duinen, het gebied tussen Hoek van Holland en Hillegom, op om hun eigen tuin te vergroenen en daarmee de biodiversiteit en het nationaal park te vergroten.

“We willen inwoners betrekken bij het bijzondere en waardevolle Nationaal Park Hollandse Duinen. Iedereen kan een steentje bijdragen, elke m2 groen telt. We zijn trots dat we vandaag de eerste voorbeeldtuin openen. Een plek waar inwoners van Hollandse Duinen kunnen kijken hoe een groene Hollandse Duinen tuin eruit ziet en waar ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen tuin.”, aldus Wim Drossaert.

Groene tuinen

“Met hulp van tuinarchitect Verburg en financiering van gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap van Delfland, hebben we deze tuin aangelegd”, aldus Petra de Zoete, aanspreekpunt voor de Groene Tuin bij Villa Ockenburgh. “We hopen inwoners van de gemeente Den Haag en omgeving te inspireren om met hun eigen tuin aan de slag te gaan. Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen.”

Manita Koop, Hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Delfland, is blij met deze nieuwe inspiratiebron voor inwoners. 'Vanuit ons programma Klimaatkrachtig Delfland werken we samen met ander andere hoveniers, tuincentra, woningcorporaties, gemeenten en scholen om onze regio voor te bereiden op extreem weer. Nu we vaker te maken hebben met hoosbuien en extreme droogte ziet iedereen in dat we daar 'iets' mee moeten. In deze voorbeeldtuin kunnen inwoners een prachtig voorbeeld zien wat je zelf kunt doen. Met wat kleine aanpassingen kun je zelf meer genieten in je tuin, en meer groen ziet er ook mooier uit.'

Goed voorbeeld doet goed volgen

Voor mensen die ook aan de slag willen met het vergroenen van hun tuin heeft Klimaatkrachtig Delfland een speciale webpagina: www.klimaatkrachtig.nl/aan-de-slag. Hier staan - naast het beplanten van de tuin - nog veel meer tips genoemd die bijdragen aan het vergroenen van tuinen.


Start Groene Tuinen, door Manita Koop en Wim Drossaert