Let op: de bastaardsatijnrups is er weer

25 april 2022

Met het zonnige weer achter de rug, plaatst Delfland uit voorzorg waarschuwingsborden langs de kust: Let op voor de bastaardsatijnrups. De rupsen zijn aan de wandel vanuit de duinen richting het strand. Contact met de brandharen van deze rups kan last geven.

Bastaardsatijnrupsen overwinteren in de duindoorstuiken. Als het warmer wordt gaan zij ook naar het strand. Contact met de brandharen van de rups kan nare gevolgen geven. Vooral strandbezoekers kunnen hier last van krijgen, daarom hebben vrijwilligers eerder dit jaar zoveel mogelijk spinselnesten weggeknipt. Nu het warm weer is, verlaten de rupsen de overgebleven nesten. Door het plaatsen van waarschuwingsborden willen we het risico op overlast bij strandbezoek zo klein mogelijk houden.

Brandharen bastaardsatijnrups

De bastaardsatijnrups is de larve van een nachtvlinder. Zij nesten zich vooral in duindoorstruiken langs de kust. In het voorjaar verlaten de rupsen hun nesten en gaan, met hun steeds langer wordende brandhaartjes, aan de wandel. Dan lopen zij over andere planten en over het strand, waarbij hun haren door de wind worden verspreid. Als je in contact komt met de brandharen kan dat gezondheidsproblemen geven.

Net als bij de eikenprocessierups zorgen de brandharen van de bastaardsatijnrups voor irritaties aan de huid, zoals heftige jeuk en huiduitslag. Het kan ook zorgen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen. Ga je naar het strand? Let dan op en vermijd contact met deze rups.

IMG_6151
Foto: Niels Berg