Groene Klimaatpleinen geopend in Den Haag en Rijswijk

12 april 2022

Tuinliefhebbers zijn sinds vandaag twee fysieke plekken rijker waar ze inspiratie en ideeën kunnen opdoen voor het verduurzamen van hun tuin. In de tuincentra Ockenburgh in Den Haag en Groenrijk ‘t Haantje in Rijswijk zijn namelijk Groene Klimaatpleinen geopend. Minister Van der Wal en hoogheemraad Manita Koop openden het Groene Klimaatplein van Tuincentrum Ockenburgh als aftrap van de ‘De week van de groene tuin’.

Samen verruilden ze een tegel voor een inheemse plant. In Rijswijk heeft Manita Koop het plein samen met de wethouders Armand van de Laar en Jeffrey Keus feestelijk geopend door drie snoeptuinjes te overhandigen aan de kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk, die recht hebben op een leefbare en groen toekomst.

De campagne ‘De week van de Groene Tuin’ is een initiatief van Milieu Centraal en vormt de aftrap van een maand waarin genieten in je tuin centraal staat.

Manita Koop van het Hoogheemraadschap van Delfland verwelkomt de twee klimaatpleinen in de regio met open armen: “Iets meer dan 60 procent van alle grond in Delfland is van bedrijven, particulieren of andere instellingen en is grotendeels verhard. Water heeft te weinig ruimte om in de bodem op genomen te worden. Om toch gesteld te staan voor steeds extremer weer moeten we als overheid samen werken met anderen. Alleen samen kunnen we echt het verschil maken en de kans op overlast door water of hitte te verminderen. Deze Groene Klimaatpleinen zijn daarbij een belangrijke schakel voor de inwoners van onze regio.”

1649768301986

Je vindt er alles

Tuincentrum Ockenburgh en Groenrijk ’t Haantje hebben juist om die reden extra energie gestoken in het Groene Klimaatplein: Hun klanten willen graag nadenken over hoe hun tuin bijvoorbeeld hittebestendiger of watervriendelijker kan worden. Een hitte en waterproof tuin zorgt  bij extreme weersomstandigheden voor meer tuingenot.  Op de Groene Klimaatpleinen komen alle mogelijkheden die de consument heeft samen. Of je nu denkt aan een groen dak, het opvangen van regenwater, inheemse beplanting of over alternatieven voor tuintegels: je kunt gewoon binnen stappen en je vindt alles.

Veel activiteiten in deze tuinmaand

De Groene Klimaatpleinen zijn altijd open en beschikbaar voor meer informatie over het verduurzamen van tuinen. Daarnaast worden er regelmatig diverse activiteiten worden georganiseerd rondom duurzaamheidsthema’s. De betrokken partijen maken deze programma’s bekend op hun social media accounts. In de Delflandse regio zijn nu drie Groene Klimaatpleinen: Intratuin Pijnacker-Nootdorp, Tuincentrum Ockenburgh en Groenrijk ‘t Haantje,

Deze pleinen zijn gerealiseerd op initiatief van Tuinbranche Nederland en Klimaatkrachtig Delfland. Klimaatkrachtig Delfland is het regionale samenwerkingsverband van onder andere gemeenten, woningcorporaties, tuincentra, scholen en hoveniers en het Hoogheemraadschap van Delfland. Samen bundelen ze hun kennis en brengen zij een beweging op gang waarin op alle niveaus klimaatkrachtige aanpassingen worden gedaan in werk-, woon-, of leefomgeving. Kijk voor meer tips en informatie: www.klimaatkrachtig.nl