Badseizoen van start: lekker zwemmen!

28 april 2022

Op 1 mei start het badseizoen. Vanaf die datum controleren de waterschappen in Nederland de waterkwaliteit op de officiële natuurwater-zwemlocaties. Zo weet je als zwemmer of je daar veilig van het water kunt genieten of dat je er vanwege blauwalg of andere bacteriën beter even niet kunt zwemmen.

Zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar anders dan in een chloorbad is de waterkwaliteit er niet constant. Door verschillende oorzaken kunnen blauwalg en andere bacteriën de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

Daarom hebben wij in Nederland een mooi systeem: provincies wijzen zwemwaterlocaties aan, beheerders - veelal de gemeenten - zorgen daar voor veiligheid en hygiëne, waterschappen controleren er de waterkwaliteit en de omgevingsdiensten geven op basis daarvan een zwemadvies.

Doordat het water in ons beheergebied veel voedingsstoffen bevat, steekt in de zomer blauwalg vaak de kop op. Hoewel er landelijk veel onderzoek naar is en wordt gedaan, is het bestrijden van blauwalg bijzonder lastig. Delfland heeft in de afgelopen jaren in verschillende plassen maatregelen genomen en innovaties ingezet om overlast door blauwalg te doen afnemen, met wisselend succes: het blijft natuur.

Samenwerken aan goed zwemwater

Omdat wij het belangrijk vinden dat mensen in ons gebied veilig kunnen genieten van zwemmen in natuurwater, blijven wij ons inzetten voor goed zwemwater. In zwemplas Put te Werve loopt ook dit jaar nog een proef met het filteren van het water en gedurende het najaar van 2021 heeft Delfland gesprekken gevoerd met de provincie en de gemeenten in het gebied om te kijken bij welke zwemwaterlocaties wij kunnen samenwerken om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Op basis van die gesprekken bereiden we dit jaar plannen voor ten behoeve van de locaties Madestein (Den Haag) en Wollebrand (Westland).

Help je mee?

Wil jij ook bijdragen een goed zwemwater? Dat kan. Brood, voedselresten, (honden-)poep, lokaas: het zijn allemaal voedingsstoffen voor blauwalg. Dus voer de watervogels niet, gooi afval in de prullenbak, laat je hond niet bij de waterkant poepen en maak zelf gebruik van de wc’s. Dan help jij mee aan een fijne zwemzomer.

Informatie over de zwemwaterkwaliteit

Vanaf 1 mei is alle informatie over de waterkwaliteit op officiële zwemwaterlocaties weer terug te vinden op www.zwemwater.nl en in de zwemwater-app.