Ruimte voor water bij Oostelijke Randweg De Lier

7 oktober 2021

Vanochtend is de Oostelijke Randweg in De Lier feestelijk geopend. Behalve een verbindingsweg en ontsluiting voor twee nieuwe wijken is er in het gebied ook een nieuwe waterrijke ecologische zone aangelegd.

De ecologische zone verbindt de natuurgebieden Wollebrand en het Kraaijennest langs de Blakervaart. Bij de aanleg van de groenblauwe zone zijn ook voorzieningen gecreëerd om de kans op wateroverlast te beperken. Er is een extra opvangcapaciteit van 6.500 m² waterberging gegraven, in verband met het waterbergingstekort in de Oude Lierpolder. Daarnaast zijn er enkele kades verbeterd, belangrijke afvoervaarten verbreed en vispaaiplaatsen aangelegd. Ook aan de vleermuizen is gedacht; onder de verkeersbrug is een vleermuiskelder gemaakt.

Onder projectleiderschap van de gemeente Westland is een jaar gewerkt aan de Randweg, waarbij samengewerkt is met veel partners, zoals het Hoogheemraadschap van Delfland, Dura Vermeer, Provincie Zuid-Holland, Waalpartners, TRIAS Westland en Westland Infra.

071021dl oostelijke randweg GEM 03

Op de foto door (v.l.n.r.) hoogheemraad Manita Koop, Hoogheemraadschap van Delfland, Casper van der Hout, directeur Dura Vermeer Infra en Pieter Varekamp, wethouder verkeer van gemeente Westland.