Delfland brengt ode aan het toilet en roept op: ‘Let’s give a shit’

19 november 2021

Vandaag 19 november is het Wereld Toilet Dag. Voor een waterschap zijn toiletten en het bijbehorende afvalwater belangrijke elementen in de waterketen: een bron van problemen als medicijnresten, nutriënten die tot groene soep kunnen leiden, en bergen vaste deeltjes die we maar weer uit het water moeten zuiveren.

Helaas is het toilet voor ruim een miljard mensen ter wereld geen fijne plek. Deze mensen hebben geen andere keus dan de straat of het veld in te lopen en ergens een plekje te vinden om te hurken. Naast het niet hebben van een toilet heeft ook een derde van de wereldbevolking geen toegang tot een schoon toilet. Met als gevolg dat dagelijks meer dan 2.000 kinderen sterven aan de gevolgen van diarree.

Met onze kennis van waterbeheer dragen wij bij aan projecten en scholing in landen die grote vraagstukken hebben op het gebied van schoon water, waterveiligheid en voldoende water. Dat doen wij samen met de andere waterschappen in de Blue Deal. Daarmee dragen we bij aan het terugdringen van armoede, honger en het verbeteren van goede gezondheid en welzijn.

Vandaag, op deze Wereld Toilet dag, vragen wij extra aandacht voor dit probleem en het belang van toegang tot goed sanitair. spoken word-artiest Tyler Koudijzer brengt voor ons een ode aan het toilet. Zijn ode hebben we gekoppeld aan een winactie*, hiermee roepen we op; Deel jouw toiletfoto en ‘Let’s give a shit’.

*De actie loopt tot 6 december 12.00u. Inzendingen hierna worden niet meegenomen in de trekking. Hierna worden vijf willekeurige winnaars gekozen uit de foto-inzendingen. De prijs is een jaar lang toiletpapier van The Goodroll. The Good Roll is 100% gerecycled toilet papier. 50% van de nettowinst van The Good Roll wordt gebruikt voor het bouwen toiletten in diverse landen in Afrika.