Word jij ook een waterbaas?

17 mei 2021

Iedereen kan bijdragen aan schoon en voldoende water. En steeds meer mensen doen dat ook. Het begint al met kleine aanpassingen in en om het huis, of zwerfafval uit het water halen, regenwater opvangen, geveltuintjes aanleggen. Zo zijn er talloze mogelijkheden en alle beetjes helpen.

Waterbazen zijn ze. Gelukkig komen er steeds meer waterbazen bij. Zoals Job en Randy.  Job en Randy vertellen in deze video over hoe ze waterbazen geworden zijn en hoe ze helpen om het water schoon te houden en de omgeving mooi en veilig.

Job is een fervente roeier. Hij komt dan van alles tegen in het water, zoals zwerfafval. Met zijn schepnet haalt hij de rommel er uit en helpt zo ons water schoon en veilig te houden. Job is een betrokken inwoner die regelmatig belt met ons KlantContactCentrum om een melding te doen.

Randy werkt voor een bijzonder project in Kijkduin. Geiten en schapen worden ingezet om de duinen op een natuurlijke manier te onderhouden. Ze eten het juiste onkruid weg waardoor de wind de ruimte krijgt om duinzand te verplaatsen. Zo groeien de duinen mee met de stijgende zeespiegel. Hulpherders van een zorgboerderij helpen Randy de geiten en schapen te verzorgen.

Landelijke campagne

Samen met de andere twintig waterschappen in Nederland starten we vandaag de campagne Waterbazen. Met persoonlijke verhalen van waterbazen willen we zoveel mogelijk inwoners en ondernemers enthousiasmeren om hun bijdrage te leveren aan schoon, voldoende en veilig water.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt is erg blij met waterbazen als Job, Randy en vele andere: ‘Met de campagne Waterbazen willen we zoveel mogelijk mensen betrekken bij ons werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn. Dat is makkelijker dan je denkt. Iedereen kan bijdragen. Regenwater opvangen, de auto een duurzame wasbeurt geven in de wasstraat, de hond niet laten poepen aan de waterkant, geen billendoekjes door de WC spoelen en ga zo door.’

Wandelen met de Doe & ontdek-gids

Iedereen is aan de wandel op dit moment. Logisch, het is bijna het enige dat we veilig kunnen doen: op afstand van elkaar, in de buitenlucht. Kun je wat afwisseling tijdens de wandeling goed gebruiken? Ga dan aan de wandel met Doe & ontdek-gids, die je gratis kunt downloaden. Al wandelend kom je allerlei leuke waterweetjes te weten en je kunt ook aan de slag met een aantal opdrachten. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt.

Wil jij ook een waterbaas worden of er meer over weten? Meer informatie en voorbeelden vind je op onze website:  www.hhdelfland.nl/waterbazen


Waterbaas

waterbaas