Opening Groen Klimaatplein

19 mei 2021

Meer vogels, vlinders en bijen? Omgaan met extreme hitte en enorme buien? De tuin is dé plek om water in op te vangen, de effecten van hitte te verminderen en biodiversiteit te bevorderen.

Wil jij ook je tuin watervriendelijk en levendig inrichten? Dat is makkelijker dan je denkt. Je vindt de juiste informatie en voorbeelden nu op het Groen Klimaatplein bij Intratuin Pijnacker. Het Groen Klimaatplein werd afgelopen maandag geopend door hoogheemraad Manita Koop (het Hoogheemraadschap van Delfland), wethouder Ilona Jense-van Haarst, en assistent bedrijfsleider Intratuin Tonnie Faase.

Een groene en watervriendelijke tuin

Het Klimaatplein is een fysiek plein in het tuincentrum, bedoeld om bezoekers te informeren en te inspireren om hun tuin groen en watervriendelijk in te richten. Goed opgeleide en enthousiaste medewerkers staan op drukke dagen op het plein om bezoekers te helpen en te adviseren.

Makkelijker dan je denkt

In 2020 is Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuinretailers en hun toeleveranciers, gestart met het realiseren van ‘Groene Klimaatpleinen’ in de tuincentra van Nederland. Intratuin Pijnacker en Tuincentrum Ockenburgh zijn de eerste tuincentra in onze regio met een plein.

Manita Koop, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Delfland vertelt: “Het watervriendelijk en levendig inrichten van je tuin is makkelijker dan je denkt. Koop bijvoorbeeld een regenton. En vervang de tegels in je tuin door groen. Hierdoor behoud je zoveel mogelijk de sponswerking van de grond en houd je regenwater langer vast. Dit verkleint de kans op wateroverlast in je tuin. Op het Groen Klimaatplein vind je tal van voorbeelden.”

Je vindt op het Groen Klimaatplein informatie over onder andere:

  • Groene daken; bezoekers kunnen hier een groene dakcoach aanvragen om te kijken of hun dak geschikt is én laten aanleggen tegen een mooie prijs.
  • Water in de tuin; watertonnen, vijvertjes, wadi’s, allemaal voorbeelden hoe je water in je tuin kunt opslaan én weg kunt laten lopen.
  • Tegel eruit! Wat erin?; voorbeelden van plantencombinaties en grond die je hiervoor kunt inzetten in je tuin.
  • De Levende Tuin; meer bijen, vogels en vlinders in de tuin met allemaal voorbeelden van planten én voedsel én behuizing.

Benieuwd naar het Groen Klimaatplein?

Je kunt het Groen Klimaatplein tenminste komende twee jaar op de winkelvloer bezoeken. Liever digitaal meer informatie? Kijk dan op www.groenklimaatplein.nl

Samen aan de slag?
Het Hoogheemraadschap van Delfland vindt het belangrijk om de regio aan te passen aan extremer weer. Dit vermindert de kans op overlast door regenwater en het zorgt bovendien voor een fijnere leefomgeving. Daarom ondersteunt Delfland dit initiatief van een Groen Klimaatplein. Ga jij als inwoner of groep buurtbewoners aan de slag om je tuin of buurt aan te passen aan extremer weer? Delfland helpt je graag op weg met kennis en een financiële bijdrage via www.hhdelfland.nl/subsidie. Wil  voorbeeldtuinen zien? Kijk dan op www.klimaatkrachtig.nl/projecten


Opening Groen Klimaatplein