Zwemmen bij warm weer? Let op blauwalg

16 juni 2021

Bij warm weer is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen in één van de zwemmenplassen. Maar bij warm weer kan blauwalg de kop opsteken. Kijk op www.zwemwater.nl waar je veilig kunt zwemmen.

Delfland meet de waterkwaliteit van alle zwemplassen in ons gebied, dan weet je of je veilig kunt zwemmen. De meetresultaten sturen wij door naar de provincie. De provincie geeft als dat nodig is een negatief zwemadvies af. In dat geval is het niet verstandig om op die plek te zwemmen. Je vindt het laatste nieuws over de zwemwaterkwaliteit op www.zwemwater.nl.

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het is warm, dan kunnen blauwalgen gaan bloeien en een drijflaag vormen. Als de onderkant van de drijflaag afsterft komen er gifstoffen in het water terecht. Als je daarmee in aanraking komt kun je last krijgen van geïrriteerde ogen of huid, hoofdpijn en/of maag- en darmklachten. Neem bij klachten contact op met een huisarts.

Help je mee?

Ook jij kunt wat doen om blauwalgen tegen te gaan. Ruim je rommel op en gooi geen eten in het water. En laat de hond niet poepen aan de waterkant. Ga je vissen? Gebruik dan geen lokvoer, dit zijn voedingsstoffen waar blauwalgen op groeien.


Ernst's OnderWaterWereld