Vissen in Den Hoorn zwemmen verder met slimme vispassage

1 juli 2021

In Den Hoorn hebben wij een innovatieve vispassage in gebruik genomen die het leefgebied van vissen vergroot. Gemalen en stuwen vormen vaak een obstakel voor vissen waar ze niet altijd langs kunnen. Met de nieuwe vispassage in Den Hoorn zwemmen vissen hier makkelijker van hoger naar lager gelegen water en weer terug.

Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in heel het gebied. Voldoende vissen in het water hoort daarbij. Alleen is het voor vissen niet altijd even makkelijk om andere gebieden te bereiken door obstakels als gemalen, sluizen en stuwen. Een vispassage helpt vissen hier voorbij te zwemmen en het leefgebied te vergroten. En dat is goed voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit in het gebied.

Slimme vispassage

De nieuwe Smart Vislift Up in Den Hoorn is de eerste in Nederland die de lokstroom voor vissen volledig kan regelen. Dit houdt in dat het apparaat in staat is om de stroming aan te passen aan de wensen van de vis. Hierdoor wordt het voor vissen mogelijk om de polder in zwemmen, maar ook weer terug omhoog. Ook kan er onderscheid gemaakt worden in stroomsterkte voor het soort vis dat er voorbij wilt.

Wat voor vis er door de vispassage gaat wordt live bijgehouden door een aantal sensoren. Met zijn kunstmatige intelligentie kan het zien om welke vis het gaat, wat de grootte is en houdt het bij om hoeveel vis het gaat. Naast de vissensoren worden er ook een aantal waterkwaliteitssensoren ingezet waardoor de Smart Vislift Up niet alleen als vispassage dient, maar ook als monitoringsapparatuur voor de waterkwaliteit.

De Smart Vislift is een pilotproject, waarbij Vislift B.V. de monitoring op zich neemt.

Filmpje opening Smart Vislift Up