Het regent BUITENKANSEN in Delft!

27 juli 2021

We krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien met enorme hoeveelheden regenwater in korte tijd. Zo extreem als in Limburg hopen we voorlopig niet nog een keer te krijgen, maar dat het vaker heftig regent is zeker. Onze stad, jouw wijk en tuin kan al dat regenwater niet aan. Dat moeten we met elkaar zien te voorkomen. De #BUITENKANS campagne laat zien dat je als inwoner met kleine en grote maatregelen kunt helpen de kans op overlast door hoosbuien in de stad te verminderen én je buurt tegelijkertijd mooier en groener te maken.

Hoosbuienseizoen

Wethouder Stephan Brandligt: “Door steeds meer bebouwing en bestrating kan al het regenwater niet meer de bodem in maar stroomt het direct af naar de riolering die deze grote hoeveelheden niet aan kan. Gevolg: er liggen plassen op straat of op het tuinterras, of in het ergste geval lopen straten en huizen onder en is er waterschade. Erg vervelend! Het kan ook anders. Maak van een hoosbui een #BUITENKANS.”  Iedereen in Delft kan bijdragen. Juist nu, want in de zomermaanden is de kans op een hoosbui het grootst!

Meedoen = gemakkelijk!

De zomervakantie is een mooi moment om de stad te verbeteren en klimaatkrachtiger te maken. En klaar te maken voor de toekomst! Hoogheemraad Manita Koop: “We hebben nu een #BUITENKANS om die buien op tijd en samen de baas te worden! De tuinen en daken van alle Delftenaren spelen hierbij een belangrijke rol! Hoe meer water je opvangt en vast kunt houden, des te beter bestand tegen een hoosbui, des te minder schade aan huizen, tuinen en de stad!” Doe jij ook mee?! Trommel je buren of de hele straat ook op en kom samen in actie. Het regent letterlijk #BUITENKANSEN!

Wat kan jij doen?

Er zijn heel veel maatregelen – klein en groot – die jij in jouw tuin of aan jouw huis kunt treffen om hoosbuien op te vangen én de omgeving mooier te maken. Annie Breeuwsma van De Klimaatmaat: “Grijp deze BUITENKANS. Kijk op www.buitenkansdelft.nl voor tips en acties: voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een regenton, een groen dak en plantenpakket of hoe jij mee kunt doen met het NK-Tegelwippen! Het team van de Klimaatmaat rijdt deze zomer door de stad en ondersteunt je graag bij het klimaatbestendig maken van jouw tuin, dak, terras!

De campagne is een samenwerking tussen gemeente Delft, Klimaatkrachtig Delfland – een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland -  én het project De Klimaatmaat van Duurzaamheidscentrum De Papaver. De komende weken worden verschillende #BUITENKANSen gedeeld op de social mediakanalen om inwoners van Delft gemakkelijke tools te geven om zelf aan de slag te gaan.