Doe mee & vang water op in je tuin

2 februari 2021

Vorige week bespraken de wereldleiders de gevolgen van het steeds extremere weer en het belang van klimaatadaptatie. Hun boodschap tijdens de klimaattop ‘Climate Adaption Summit’ is duidelijk: we moeten aan de slag en onze leefomgeving aanpassen! Bewoners, bedrijven en instellingen in de regio die meedoen kunnen hierbij ook in 2021 weer rekenen op onze steun.

Kom samen in actie!

Het weer kent steeds meer extremen. Hete en droge periodes worden afgewisseld met flinke regenbuien. Door samen regenwater op te vangen, maken we de kans op overlast en schade door te veel of te weinig water kleiner. Wij willen mensen stimuleren om in hun eigen woonomgeving zelf maatregelen te treffen. Hiervoor is dit jaar € 500.000 beschikbaar. Het aanvragen van een bijdrage is nu nóg makkelijker.

Meedoen is eenvoudig

Manita Koop: ”Je kunt veel meer doen aan klimaatadaptatie dan je denkt. Het zit hem in simpele dingen. Neem een regenton, leg een groendak aan of vervang de tegels in je tuin door groen. Het is belangrijk om het regenwater op te vangen en langer vast te houden. Dit vermindert de kans op wateroverlast bij hevige buien. Bovendien heb je in een groene omgeving veel minder last van hitte; het is veel aangenamer wonen en het ziet er ook nog eens mooi uit.” Doe jij ook mee? Bedenk een plan. Alleen of kom samen met je buren in actie!

Kijk welke bijdrage jij krijgt

Heb je plannen voor klimaatbestendige aanpassingen? We helpen je graag met kennis, inspirerende voorbeelden en een financiële bijdrage. Hiervoor is de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Check vooraf eenvoudig online of je kans maakt op een bijdrage en voor welk bedrag. Afhankelijk van de maatregelen die je neemt, is er een passende regeling:

  • Voor kleinschalige maatregelen (zoals een regenton of de aanleg van een groendak) dien je achteraf een aanvraag in. Per maatregel staat vast welk bedrag we vergoeden.
  • Grootschalige projecten gericht op meer water opvangen, dien je vooraf in. Bepalend voor de bijdrage is het aantal liters opgevangen regenwater.

Heb je als bedrijf, instelling of samen met buurtbewoners een idee om de straat, buurt of wijk klimaatbestendiger te maken? We gaan graag het gesprek aan. Denk aan nieuwe maatregelen, buurtinitiatieven en activiteiten om bewustwording te vergroten. Kansrijke ideeën kunnen rekenen op een bijdrage.

De vernieuwde stimuleringsregeling is ingegaan op 1 februari. Actuele informatie vind je op subsidie.

Kijk voor inspirerende voorbeelden op www.klimaatkrachtig.nl/projecten.