Vet Belangrijk! Gooi vet niet door je gootsteenpuntje of toilet

17 december 2021

December is traditioneel de maand dat het meeste wordt gebakken en gefrituurd. Na het bakken gaat dit vet helaas vaak in het gootsteenputje of toilet.

Het vet hoopt zich op en dat leidt tot verstoppingen in je eigen afvoer, maar ook de rioolgemalen en de afvalwaterzuiveringsinstallaties hebben hier veel last van. Delfland deelt daarom via social media tips hoe je dit kunt voorkomen en wat je wel kunt doen met het vet. Want dat is Vet Belangrijk!

Ook Hoogheemraad Ruud Egas roept iedereen op het vet dat vrijkomt bij het bakken tijdens de feestdagen niet door het gootsteenputje of toilet te spoelen. Hij bracht eerder een bezoek aan een lokale horeca ondernemer om te kijken hoe het vet daar wordt gescheiden.

Ruud Egas: 'Een goed werkend riool is belangrijk voor het welzijn van de mens. Het is daarom belangrijk hier goed mee om te gaan. Dus geniet je deze feestdagen van een heerlijk maaltijd, of bak je oliebollen voor de jaarwisseling, gooi je vet dan niet door het gootsteenputje of toilet, maar geef het een tweede leven door te recyclen. Zo voorkomen we storingen en verstopping en blijft het systeem goed werken.’

Je frituurvet kun je het beste inleveren op daarvoor aangewezen plekken, zoals bijvoorbeeld in de gele kliko bij de supermarkt bij jou in de buurt of bij je sportvereniging of basisschool. Het vet wordt dan gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.

Meer informatie over inleveren van vet vind je op www.frituurvetrecyclehet.nl.