Vernieuwen kade Hazepad bijna afgerond

4 augustus 2021

Eind juli zijn de werkzaamheden aan de kade bij het Hazepad in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zo goed als afgerond. De kade is vernieuwd, steviger gemaakt. In totaal is 38.000 ton aan klei gebruikt om de kade te verstevigen. Delfland werkte hiervoor samen met de gemeente en Staatsbosbeheer.

Delfland is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van kades in het gebied, in totaal 700 km. In 2019 constateerde Delfland dat de kade aan het Hazepad niet stabiel was en het fietspad langs de kade plaatselijk verzakt. De veengrond werd de afgelopen jaren minder stevig door de droge zomers. De kade voldeed niet meer aan de normen en moest worden verstevigd.

Wat is er gebeurd?

In overleg met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer werd een projectplan gemaakt en in maart 2021 startte de uitvoering. Hoogheemraad Waterveiligheid, Peter Ouwendijk:

Er is veel onderhoudswerk nodig voor de 700 kilometer aan kades in ons beheergebied. Zo zorgen we ervoor dat de dijk of kade dienstbaar blijft aan het tegenhouden en keren van water. Bij het Hazepad is 38.000 ton klei gebruikt om de kade weer stabiel te maken.

De 38.000 ton klei is afkomstig uit België en werd met boten naar Ridderkerk gevaren, daar is het met 3000 vrachtwagens naar het Hazepad gebracht. De klei is gebruikt om de kade hoger te maken, maar is ook aan de polderkant tegen de kade aangelegd om het te verstevigen. Ouwendijk:


Hiermee kan de kade bij het Hazepad weer vijftien jaar vooruit en er is ruimte gemaakt voor de gemeente om een fietspad aan te leggen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Om de kade langs het Hazepad weer te laten voldoen aan de veiligheidseisen moest deze worden verbreed. Daarvoor moesten bomen worden weggehaald. Het kappen van bomen kan niet zomaar. In het gebied leven vleermuizen, een beschermde diersoort. Daarom moest worden onderzocht of de bomen die moesten wijken voor het fietspad, dienen als verblijf voor de vleermuis. Dat onderzoek loopt nog.

Het werk aan de kade is zo goed als afgerond. Begin september beslissen we of de kade nu voldoende stevig is of dat er nog wat extra klei moet worden toegevoegd. De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat het fietspad aanleggen zodra de uitkomst van het vleermuisonderzoek bekend is.

Meer weten?

Op de projectpagina staat meer informatie over de kadeverbetering bij het Hazepad: www.hhdelfland.nl/hazepad. Bekijk onderstaande video waarin hoogheemraad Peter Ouwendijk en omgevingsmanager Petra Hoevenaar meer vertellen over het verstevigen van de kade, en een bewoner vertelt hoe hij de werkzaamheden heeft ervaren: