Vandaag start driedaags SUP-event op de Vliet tegen plastics

24 augustus 2021

Tijdens de Vliet Clean SUP deze week gaan jeugdleden van verschillende waterscoutingverenigingen al suppend zwerfafval opruimen uit de Vliet. Dit doen zij om aandacht te vragen voor de problemen die plastics in water veroorzaken en om bij te dragen aan een proef. Delfland is partner van het event en hoogheemraad Belt supt mee in de vrijdag-etappe van Den Haag naar Delft.

Marcel Belt: “Natuurlijk doe ik mee! Als waterschap werken wij elke dag hard aan schoon, gezond en levend water. Dat is belangrijk voor een prettige leefomgeving en de biodiversiteit. Wij beschermen het water daarom tegen vervuiling en leggen nieuwe waternatuur aan om de ecologie te stimuleren. Plastic hoort niet in het water thuis. Het komt vanuit onze wateren terecht in de zeeën en draagt bij aan de plastic soup. Ook vallen plastics uiteen in microplastics die weer terechtkomen in vissen en andere waterdieren. Wij zijn dus ontzettend blij met dit initiatief dat bijdraagt aan een schone Vliet, aan bewustwording rondom dit onderwerp en aan het onderzoek naar microplastics en ik stap graag op de SUP om mijn steentje bij te dragen.”

Proef voor wegvangen van microplastics

Plastics die in het water terechtkomen breken niet af. Ze vallen uiteen in heel kleine deeltjes die je met het blote oog niet ziet, dat zijn microplastics. Zwerfplastic, bandenslijpsel en verfdeeltjes zijn de belangrijkste bronnen van microplastics in het water. Daarnaast komen deeltjes van synthetische kleding via de wasmachine en plastic deeltjes uit cosmetica en schoonmaakmiddelen in het riool terecht.

Op dit moment is nog weinig bekend over de effecten van microplastics op de waternatuur doordat wij ze nog niet op grote schaal kunnen meten. Ook is er nog veel onderzoek nodig over de effecten voor mens en milieu. Feit is dat het natuurvreemde stoffen zijn die niet in het water thuishoren. En er lijkt sprake van stapeling van concentraties op lange termijn. Meer kennis en onderzoek is nodig om hier duiding aan te geven.

Het WaterLab van de TU Delft en The Ocean Movement doen daarom tijdens de Vliet Clean SUP een proef met een sleepnet aan een SUP voor het vangen van microplastics. Dit is de eerste stap richting de ontwikkeling van een monitoringsstrategie voor microplastics in zoete wateren met behulp van inwoners.

Programma Vliet Clean SUP

De Vliet Clean SUP start op dinsdag 24 augustus in Leiden. Plastic-soep-surfer Merijn Tinga helpt mee als special guest. De jongeren worden begeleid door instructeurs van SUPBinckies en de begeleiders van waterscoutingverenigingen. Die varen mee in bootjes en een opvallende gele boot in de vorm van een klomp, de mascotte van het WK zeilen in 2022 en 2023 in Den Haag.

Tijdens de derde etappe op 26 augustus komen de suppers Delflands gebied binnen. Deze tocht gaat van Voorburg naar Den Haag, waar de suppers wereldkampioene windsurfen Lilian de Geus ontmoeten. Op 27 augustus gaat de laatste etappe van Den Haag naar het centrum van Delft, waar de finish is. Daarbij zal Marcel Belt meesuppen.

Wil jij ook wat doen aan plastics in het water?

Jij kunt ook meehelpen. Verklein je eigen plastic voetafdruk door minder plastic te kopen; gebruik bijvoorbeeld een waterfles in plaats van een wegwerpflesje. Laat je plasticafval niet rondslingeren, maar recycle het of gooi het in de vuilnisbak.

Wees bewust bij de aanschaf van cosmeticaproducten en huishoudelijke middelen, je kunt de app ‘Beat the Microbead’ gebruiken om na te gaan of je product microplasticvrij is. Breng je verfpot met vloeibare verf en ander klein chemisch afval naar een KCA-punt en zorg dat je de juiste bandenspanning hebt om microplastics door bandenslijtage te verminderen.

Ben jij al een bewuste plastic gebruiker en wil je nog meer doen? Organiseer eens samen met je omgeving een project om plastic afval op school of in de buurt te beperken. Samen gaan we de strijd tegen microplastics aan!

SUP