Kadeverbetering Schipluiden in volle gang

9 oktober 2020

In het centrum van Schipluiden zijn de werkzaamheden voor de kadeverbetering in september gestart. De kades, gelegen aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade, beschermen het dorp en het achterland tegen overstromingen. Omdat de kades niet voldoende stabiel zijn worden deze vervangen. Delfland pakt dit samen met de gemeente Midden-Delfland aan.

Damwanden

Het vervangen van de smalle kades is een hele klus vooral omdat er weinig ruimte langs de kade is in het oude centrum. Aan de kant van de Dorpsstraat tussen de Paardenbrug en de kerk plaatsen we daarom een stalen damwand. Ook aan de kant van de Vlaardingsekade tussen de Kerkstraat en de Zouteveense brug (Valbrug) komt een stalen damwand. Deze bieden voor de komende 100 jaar stevigheid en veiligheid. Vanaf de Kerkstraat tot aan de Korpershoek volstaat een kunststof damwand omdat de Gaag hier breder is.

De werkzaamheden verlopen soepel. De eerste meters kunststof damwand zijn geplaatst. Vanaf maandag 12 oktober starten we met het aanbrengen van de stalen damwand. Hiervoor is het nodig de bomen langs het water weg te halen. De bomen staan op de plaats waar de nieuwe constructie komt en waar de machine ruimte nodig heeft om de constructie erin te drukken.

Voorzichtig uitvoeren

Omdat langs het water oude en kwetsbare woningen staan op een slappe ondergrond, is Delfland extra voorzichtig en passen we de uitvoering daar zo veel mogelijk op aan. De constructies worden drukkend en vanaf het water aangebracht, dit zorgt voor zo min mogelijk trillingen. Ook houden we nauwlettend in de gaten dat de uitvoering en de nieuwe constructie het grondwater niet beïnvloedt.

Nieuwe bomen

Na de kadeverbetering komen nieuwe bomen terug. In overleg met de gemeente en de bewoners wordt hiervoor een plan gemaakt. Wij kijken ook naar welke soorten bomen geschikt zijn, de groeiplaats en de levenskansen. Het uitgangspunt daarbij is dat het dorpsbeeld van Schipluiden behouden blijft.


Kade in Schipluiden