Rioolgemaal Morsestraat weer schoon

26 juni 2020

Afgelopen dagen is ons rioolgemaal Morsestraat, het grootste rioolgemaal van Nederland, schoongemaakt. Een klus die beheerder Delfluent Services bv voor ons heeft laten uitvoeren. Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden is zo’n 54 ton rommel en zand uit de rioolwaterkelders weggehaald.

Om het riool goed te laten functioneren wordt periodiek het gemaal van onder tot boven schoon gemaakt. Als we dit niet zouden doen, zou het rioolgemaal kunnen vastlopen door dingen die niet in het riool thuishoren. Denk aan vochtige doekjes, vaatdoekjes, frituurvet, verf, maandverband, condooms etc. Dit kost niet alleen veel geld, maar kan ook tot milieuschade leiden.

Rioolgemaal Morsestraat zorgt ervoor dat 17% van het afvalwater uit de Haagse regio bij de zuiveringsinstallatie Houtrust wordt afgeleverd. Het gemaal heeft een waterbuffer van 13.000 m3 (5 olympische zwembaden) en maximum afvoercapaciteit van 11.300 m3 per uur!

Hoogheemraad Ruud Egas nam een kijkje bij de schoonmaak en legt uit waarom het zo belangrijk is om het riool te gebruiken waarvoor het is gemaakt.