Hevige hoosbuien, hoe gaan we daarmee om?

17 juni 2020

Afgelopen dagen was het flink raak en er komen nog meer buien onze kant op. Er vielen hevige piekbuien in de regio. Vooralsnog heeft dit niet tot zorgwekkende hoge waterstanden in sloten en vaarten geleid.

Wel was er op enkele plaatsen in het gebied sprake van wateroverlast als gevolg van volgelopen rioleringen. De brandweer heeft hard gewerkt om het overtollige water weg te krijgen. Bij overgelopen rioleringen is de brandweer aan zet om water weg te pompen; als het gaat om overlast als gevolg van sloten en vaarten die overlopen, zijn wij als waterschap verantwoordelijk om de overlast te verhelpen.

Delfland houdt de neerslag en de waterstanden nauwlettend in de gaten. De lokale piekbuien van gister en afgelopen weekend zijn niet goed te voorspellen. “Zodra we in ons systeem zien dat er een piekbui valt, zet Delfland daar de gemalen aan om het overtollige water weg te pompen. Uiteraard houden we het regenwater graag zo veel mogelijk vast in ons gebied omdat het neerslagtekort door de lange periode van droogte nog niet weg is. Maar dat is niet genoeg. Het probleem ligt eigenlijk op straat. We moeten met elkaar het regenwater meer vasthouden waar het valt. Wij kunnen het niet alleen!”, onderstreept hoogheemraad Manita Koop.

Wat kun je zelf doen om wateroverlast te voorkomen?

Als we onze omgeving met elkaar klimaatkrachtig maken, kunnen we de kans op wateroverlast verkleinen. We leven in een dichtbebouwd en verhard gebied. Regenwater spoelt gelijk weg naar het riool of de sloot en kan niet opgenomen worden in de grond.  Met een overbelast gemeentelijk riool en wateroverlast op straat tot gevolg. Als iedereen meewerkt kunnen we samen de kans op waterlast verminderen.

Hoe? Zorg ervoor dat regenwater vasthoudt. Hoe minder hard oppervlak is in tuinen, bij bedrijven en schoolpleinen en hoe meer groen, hoe beter het water kan weglopen met extreem weer. Dus minder tegels in je tuin, plaats een regenton of leg een groen dak op je schuurtje. Je kunt via Klimaatkrachtig Delfland zelfs een financiële bijdrage aanvragen om je tuin watervriendelijk te maken. Meer info: www.klimaatkrachtig.nl.

Wateroverlast Monster
Wateroverlast Monster

Bron: WOS.nl