Delfland geeft stokje CO₂-Prestatieladder door aan VNG

9 december 2020

Veertien maanden geleden namen wij de uitdaging aan om ons te certificeren voor de CO₂-Prestatieladder. Dat is gelukt: op 10 november namen wij als 1000ste organisatie het begeerde certificaat in ontvangst. Nu geven wij het stokje door aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Delfland heeft zich tot doel gesteld om in 2025 energieneutraal en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daar hoort het terugdringen van de CO₂-uitstoot bij. De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om hun CO₂-uitstoot in kaart te brengen en te verminderen. Delfland is nu gecertificeerd voor niveau 3. Dat wil zeggen dat we aan de slag zijn gegaan met de CO₂-uitstoot van de eigen organisatie. Hoogheemraad Ruud Egas gaf vandaag het CO₂-estafettestokje door aan de directeur van de VNG Albert Vermuë.

Ruud Egas: ‘Ik ben trots dat wij de eerste stappen op de CO₂-Prestatieladder zo voorspoedig hebben gemaakt. Wij werken toe naar een 0-emissie van broeikasgassen. Dat is ons uitgangspunt bij de uitvoering van onze eigen taken en dat vragen wij ook aan de leveranciers en partners waarmee wij samenwerken. Als waterschap werken wij heel veel samen met de gemeenten in ons gebied. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat de VNG het stokje van ons wil overnemen zodat wij ook op dit gebied samen optrekken: samen voor een duurzame toekomst.’

Albert Vermuë: ‘We praten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vaak over het Klimaatakkoord, maar met de CO₂-Prestatieladder hebben we echt een praktisch instrument in handen om concreet aan de slag te gaan. De CO₂-Prestatieladder zorgt ervoor dat er versnelling plaatsvindt en er structureel en transparant gewerkt wordt aan de vermindering van CO₂-uitstoot. Een mooie stap dat VNG nu ook deze duurzame bijdrage gaat leveren. Verduurzamen door te doen. Ik heb er vertrouwen in dat als we hier over een jaar weer staan om het estafettestokje door te geven aan een andere organisatie, dat we zelf een mooie prestatie hebben geleverd, maar ook dat er een aantal van onze leden ook stappen op gebeid van CO₂-reductie heeft gezet. Zelfs in deze digitale tijden is het mogelijk om te starten. Gewoon doen.'

Delfland werkt er nu aan om de volgende trede op de ladder te behalen. Met het verder verduurzamen van de inkoop van elektriciteit, het omzetten van biogas naar groen gas, het elektrisch maken van het wagenpark en investeringen en samenwerkingen in zonne- en windenergie. Ook kijken wij met partners naar het inzetten van restwarmte uit afvalwater en oppervlaktewater om woningen duurzaam te verwarmen.

Bekijk het filmpje.


VNG neemt stokje over om certificaat te behalen

VNG neemt stokje over om certificaat te behalen