Over het Traineeship Waterschapstalent


Hoe vind je het om als trainee ervaring op te doen die het begin van je loopbaan een kickstart geeft en de basis vormt voor een veelbelovende carrière? Ben je analytisch sterk, ondernemend, omgevingsgericht en zet je je graag in voor een belangrijk maatschappelijk doel? Word dan trainee van het traineeship Waterschapstalent! Ontwikkel jezelf en maak samen met ons impact op onze leefomgeving. Dan is het traineeship Waterschapstalent jouw kans om een veelbelovende carrière te starten!

Over het Waterschapstalent

Waterschapstalent is een mooi initiatief van zes waterschappen in West Nederland en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. We bieden 16 trainees de kans om actief mee te werken aan oplossingen voor complexe uitdagingen van nu. Als trainee krijg je de kans om te werken aan spannende maatschappelijke vraagstukken, samen te werken met experts en innovatieve oplossingen te bedenken. Tijdens dit traineeship draait alles om “nu werken aan de toekomst”.  Het traineeship biedt zowel inhoudelijke verdieping als volop ruimte voor persoonlijke groei.

Heb jij waterschapstalent?

Werken in de Waterschapswereld

Water, je hebt er iedere dag mee te maken. De wereld verandert en de waterschappen veranderen mee. Werk je bij de waterschappen, dan werk je samen met gepassioneerde collega’s aan toonaangevende projecten. Je draagt actief bij aan een veilig, mooi en duurzaam Nederland. De wateropgave in Nederland is op een cruciaal punt aangekomen; de zeespiegel stijgt en er zijn steeds vaker perioden met extreme neerslag en droogte. Daarom moeten er antwoorden gevonden worden op belangrijke vraagstukken. Naast klimaatverandering heeft de toenemende verstedelijking en het groeiende gebrek aan ruimte grote invloed op de waterhuishouding.

Het Waterschapstalent is een samenwerking van:

 • Hoogheemraadschap van Delfland
 • Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
 • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
 • Hoogheemraadschap van Rijnland
 • Waterschap Hollandse Delta
 • Waterschap Rivierenland
 • Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het Traineeship

 • Een tweejarig programma waarin je impact maakt op onze leefomgeving
 • Drie opdrachten van elk 8 maanden bij verschillende deelnemende waterschapsorganisaties
 • Werken aan maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, waterveiligheid, duurzaamheid, de energietransitie en meer
 • Volop aandacht voor inhoudelijke verdieping en persoonlijke groei

Over jou

 • Een afgeronde hbo- of wo-opleiding op het gebied van watermanagement, geografie, ecologie, planologie, civiele techniek, hydrologie, biologie, bedrijfskunde of beleid, (technische) bestuurskunde of een vergelijkbare studierichting
 • Passie voor de waterschapswereld en het oplossen van complexe water gerelateerde vraagstukken
 • Resultaatgerichtheid, omgevingsbewustzijn, sterke samenwerkingsvaardigheden en een open blik
 • Minder dan twee jaar werkervaring na het afronden van je studie
 • Een flexibele houding ten opzichte van reisafstanden voor woon-werkverkeer

Opleidingsprogramma

Naast het werken bij je opdrachten volg je een opleidingsprogramma verzorgd door de Samen Academie. Gedurende twee jaar ga je samen met de andere trainees jezelf verder ontwikkelen naar een hoger professioneel niveau. We focussen op jezelf en de ander beter leren begrijpen, professionele communicatie en vitaliteit. Ook organiseren we op maat diverse vaardigheidstrainingen zoals presenteren bijvoorbeeld.

De trainingen zijn leuk en zo opgezet dat jij vanuit ervaring en uitwisseling met de andere trainees groeit in je persoonlijke ontwikkeling. Reflecteren is hierbij een belangrijk onderdeel.

Wat zit er in het opleidingsprogramma?

 • Trainingsdagen (ongeveer 1 dag per maand)
 • Intervisies met de andere trainees (meerdere keren per jaar)
 • Individuele coaching met een van de coaches van de Samen Academie
 • Vragenuurtjes en buddyopdrachten
 • Voortgangsgesprekken over jouw ontwikkeling
 • Tweedaagse training met een hotelovernachting

Goed om te weten

Wil je meer informatie of heb je vragen over de procedure? Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met Linda Bruggeman via waterschapstalent@hhdelfland.nl of bel/app naar 06-27063875.

Om in aanmerking te kunnen komen voor het traineeship is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.

Beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk om het traineeship goed te kunnen volgen.

Het traineeship van 2024 is al van start gegaan. We hebben nu geen vacature voor het traineeship openstaan. Het traineeship gaat eens in de twee jaar van start en tussendoor solliciteren is niet mogelijk.

Nieuw vanaf dit jaar!

Ruimte voor ontwikkeling op inhoudelijk- én persoonlijk vlak

Paulien Verschuyl, trainee WaterschapsTalent, over haar ervaringen in de afgelopen twee jaar:

‘Na mijn master besefte ik al snel dat ik zeker niet klaar was met leren! Daarom heb ik op het traineeship Waterschapstalent gesolliciteerd, enerzijds om als trainee meer praktische ervaringen op te doen en anderzijds om de ruimte te krijgen om verschillende onderwerpen binnen mijn vakgebied te verkennen en uit te zoeken wat voor werk er bij mij past. Ik had verwacht dat het traineeprogramma zich veel meer zou richten op inhoudelijke, technische trainingen. Toch waren de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en flexibele aanpak bij het vormgeven van mijn traineeopdrachten voor mij veel waardevollere leerervaringen in de transitie van student naar professional.’

Testimonials

Dit is wat de Waterschapstalenten die jou zijn voorgegaan van het traineeship vonden.

Jessie

Na mijn studie Aardwetenschappen wist ik al vrij snel dat ik bij een maatschappelijke organisatie aan de slag wilde, het Waterschapstalent Traineeship is hier perfect voor. Doordat je drie verschillende opdrachten doet, doe je veel werkervaring op en kom je er snel achter welke werkzaamheden goed bij je passen. Ook helpen de trainingen enorm bij je persoonlijke ontwikkeling.

Boas

Na mijn master Hydrologie wist ik dat ik in de watersector wilde werken, maar nog niet precies in wat voor functie. Door dit traineeship kom je er achter wat de mogelijkheden er zijn binnen het waterschap, maar ook wat voor soort functie goed bij je past. Je wordt door de 3 verschillende functies en trainingen uitgedaagd om je sterke punten te herkennen en ook om andere competenties te verbeteren.

Isabeau

Met een diploma ‘Built Environment’ op zak wist ik nog niet zo goed wat ik wilde, er was zoveel keuze! Ik ben heel blij dat ik bij dit traineeship terecht ben gekomen; het is een leerzame maar ook leuke tussenstap tussen het studeren en het “echte” werkende leven en de waterschappen hebben een breed takenpakket en veel te bieden. Voor ieder wat wils dus!

Matthias

Door verschillende opdrachten uit te voeren als trainee bij het traineeprogramma Waterschapstalent, leer je de waterschappen vlot kennen. Inhoudelijke en procesmatige uitdagingen liggen voor het oprapen. Daarnaast is het een uitgelezen kans om na het afstuderen de watersector te leren kennen en je te oriënteren op een loopbaan die bij je past!

Ontdek meer ervaringen van onze trainees