Interviews en testimonials Traineeship Waterschapstalent


Waterschapstalent is een mooi initiatief van zes waterschappen in West Nederland en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. We bieden 16 trainees de kans om actief mee te werken aan oplossingen voor complexe uitdagingen van nu. Hier lees je over de ervaringen van trainees die jou voorgingen.

Ruimte voor ontwikkeling op inhoudelijk- én persoonlijk vlak

Paulien Verschuyl, trainee WaterschapsTalent, over haar ervaringen in de afgelopen twee jaar:

‘Na mijn master besefte ik al snel dat ik zeker niet klaar was met leren! Daarom heb ik op het traineeship Waterschapstalent gesolliciteerd, enerzijds om als trainee meer praktische ervaringen op te doen en anderzijds om de ruimte te krijgen om verschillende onderwerpen binnen mijn vakgebied te verkennen en uit te zoeken wat voor werk er bij mij past. Ik had verwacht dat het traineeprogramma zich veel meer zou richten op inhoudelijke, technische trainingen. Toch waren de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en flexibele aanpak bij het vormgeven van mijn traineeopdrachten voor mij veel waardevollere leerervaringen in de transitie van student naar professional.’

Opdoen van kennis en andere vaardigheden

Paulien: 'Tijdens mijn traineeship heb ik veel geleerd, van het verrijken van mijn kennis over de Nederlandse natuur tot wat ik persoonlijk nodig heb om mijn energie te behouden. De mogelijkheid om mijn ecologische kennis in te zetten en op een innovatieve manier natuurvriendelijke maatregelen te ontwikkelen, vond ik een zeer leerzame ervaring die ik kan toepassen in de toekomst. Een grote verassing voor mij was hoeveel ik kon leren over de zachtere/sociale kant van het werken. Contracteren, open vragen stellen, geen aannames doen, rolverdeling helder maken: allemaal belangrijke vaardigheden waar ik tijdens mijn studie nog nooit over had nagedacht maar die cruciaal zijn voor effectief samenwerken.'

Opdrachten met een maatschappelijk thema  

Een traineeship duurt 2 jaar en in die periode werk je aan drie opdrachten van elk 8 maanden bij de deelnemende waterschapsorganisaties. Je werkt aan maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, waterveiligheid, duurzaamheid, de energietransitie en meer.

Paulien: ‘Het leukste aan het traineeship vind ik het werken met interessante thema's zoals duurzaamheid, biodiversiteit en waterkwaliteit, maar dan als waterschapper heb ik altijd oog voor het maatschappelijke belang. Daarnaast heeft het volgen van het programma samen met mijn medetrainees de ervaring alleen maar mooier gemaakt en heb ik een sterk netwerk opgebouwd!


Werken bij drie waterschappen

Paulien: ‘Voor mijn eerste traineeperiode heb ik met ArcGIS beschermde soorten in het beheergebied van Waterschap Hollandse Delta in kaart gebracht. Ook heb ik praktijkervaring kunnen opdoen in het veld met het testen van een mogelijk, natuurvriendelijke maatregel om vissen te beschermen tijdens het onderhouden van sloten en vaarten. Tijdens mijn tweede traineeperiode werkte ik bij Waterschap Rivierenland en stapte ik buiten mijn comfortzone door een onderzoek te doen naar de duurzaamheidscultuur binnen de organisatie. Ik ben nu trainee bij Delfland en houd ik mij bezig met onderzoek naar systeemgerichte maatregelen om invasieve exoten te bestrijden.'

Uitdagingen en toekomstplannen

Paulien: ‘Tijdens het uitvoeren van je traineeopdracht zul je af en toe weerstand tegenkomen, wat demotiverend kan zijn. Aan de andere kant hoort dit bij het veranderingsproces en vond ik het waardevol om hiermee te ervaren en te leren omgaan. Ik heb niet alleen geleerd goed te kijken naar het perspectief van anderen, maar ook duidelijke grenzen zetten om vooruit te komen.

Het werken bij de waterschappen heeft mij geholpen de richting van mijn carrière aan te scherpen. Na het traineeprogramma wil ik graag verder werken op natuurontwikkelingsprojecten en bewustwording binnen de waterschappen of overheid, omdat ik het meest leuk vind om natuurlijke oplossingen te verkennen binnen een maatschappelijke context.'

Tips van Paulien voor aankomende trainees

Doordat je aan het begin van elke periode met een nieuwe opdracht start, kun je veel tijd verliezen in het vormgeven van je opdracht. Dit geldt vooral als het waterschap de traineeopdracht vrij breed heeft geformuleerd.

  • Een tip is om eerst de scope van je onderwerp te bepalen, vanuit je eigen interesses maar ook vanuit het doel van de opdrachtgever.
  • Een tweede tip is om de persoonlijke ontwikkeling van het programma serieus te nemen en er voldoende tijd voor te maken. In het traineeprogramma wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en dat krijg je bij een vaste baan niet elke dag! Door samen met je mede trainees de onderwerpen van de trainingen te bespreken, leer je veel over jezelf en heb je hier in een professionele sfeer zeker baat bij.

Testimonials

Dit is wat de Waterschapstalenten die jou zijn voorgegaan van het traineeship vonden.

Jessie

Na mijn studie Aardwetenschappen wist ik al vrij snel dat ik bij een maatschappelijke organisatie aan de slag wilde, het Waterschapstalent Traineeship is hier perfect voor. Doordat je drie verschillende opdrachten doet, doe je veel werkervaring op en kom je er snel achter welke werkzaamheden goed bij je passen. Ook helpen de trainingen enorm bij je persoonlijke ontwikkeling.

Boas

Na mijn master Hydrologie wist ik dat ik in de watersector wilde werken, maar nog niet precies in wat voor functie. Door dit traineeship kom je er achter wat de mogelijkheden er zijn binnen het waterschap, maar ook wat voor soort functie goed bij je past. Je wordt door de 3 verschillende functies en trainingen uitgedaagd om je sterke punten te herkennen en ook om andere competenties te verbeteren.

Isabeau

Met een diploma ‘Built Environment’ op zak wist ik nog niet zo goed wat ik wilde, er was zoveel keuze! Ik ben heel blij dat ik bij dit traineeship terecht ben gekomen; het is een leerzame maar ook leuke tussenstap tussen het studeren en het “echte” werkende leven en de waterschappen hebben een breed takenpakket en veel te bieden. Voor ieder wat wils dus!

Matthias

Door verschillende opdrachten uit te voeren als trainee bij het traineeprogramma Waterschapstalent, leer je de waterschappen vlot kennen. Inhoudelijke en procesmatige uitdagingen liggen voor het oprapen. Daarnaast is het een uitgelezen kans om na het afstuderen de watersector te leren kennen en je te oriënteren op een loopbaan die bij je past!

Joke

Tijdens mijn 1e periode heb ik met veel plezier gewerkt aan 2 verschillende projecten. Ik vind het fijn dat je als trainee je eigen interesses kan aangeven en dat er ook ruimte is om deze te volgen binnen of buiten de hoofdprojecten om. Het Traineeship biedt een goede kans om jezelf te ontwikkelen en te achterhalen wat voor een werk goed bij jou past. Daarnaast is het fijn om maandelijks mede-trainees te spreken en ervaringen uit te wisselen.

Yasmin

Het traineeship biedt afwisselende opdrachten en excursies. Ook is het heel gezellig om onderling ervaringen te kunnen delen met mede-trainees. De trainingen geven een beter inzicht in het gedrag van anderen en mezelf, dat is erg waardevol. Ik ga nu enthousiast als adviseur innovatie bij waterschap Hollandse Delta aan de slag en blijf de trainingen volgen!

Maurice

Juist nu de waterschappen steeds meer op de voorgrond treden in het aanpakken van de vele grote opgaven waarvoor we staan, krijg je als trainee de kans om hieraan bij te dragen en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen. Je kan het zo bont maken als je zelf wilt. Als trainee heb je je eigen ontwikkeling in de hand. Grijp die kans!

Linda

Door bij verschillende afdelingen te werken, van beleidsontwikkeling tot gebiedsbeheer, biedt het traineeprogramma mij de mogelijkheid om te leren welke werkzaamheden bij me passen. Ook krijg ik zo een goed beeld van wat werken bij een waterschap inhoudt. En je staat er niet alleen voor; tijdens trainingen met je mede-trainees ontwikkel je je professionele vaardigheden en leer je van elkaars ervaringen.