Veelgestelde vragen
Je kunt hiervoor de verspreidingskaart raadplegen.
Rivierkreeften mag je niet zomaar vangen. Op dit moment mogen alleen beroepsvissers met een speciale toestemming de exoten vangen met fuiken of kreeftenkorven. Sportvissers mogen alleen met een hengel op rivierkreeften vissen. Als de hengelsportvereniging het volledig visrecht heeft, mogen ze ook meegenomen worden. Gebruik daarvoor een goed afsluitbare emmer, zodat je de dieren niet onbedoeld verspreidt. Het is verboden om de rivierkreeften in ander water uit te zetten, dan waar ze gevangen zijn. Rivierkreeften leggen honderden eitjes per keer, dus het verplaatsen van één kreeft kan al voor een nieuwe populatie zorgen.
Dat hangt vooral van de soort af. Er zijn vele soorten kreeften in de wereld, met allerlei verschillende manieren van graven. Sommige zitten altijd in een diep hol op het land, dat tot het grondwater reikt. Andere graven juist bijna nooit en zitten in het oppervlaktewater.
De rode Amerikaanse rivierkreeft, die bij ons veel voorkomt, zit daar tussenin. Hij graaft vrij forse gangen, vooral in oevers, maar is daarnaast veel actief in het oppervlaktewater en kruipt zelfs het land op. De ervaring leert dat de Amerikaanse rivierkreeft graaft als de mogelijkheid er is.
Dit heeft meerdere redenen:
- Dat doen ze vooral om in te kunnen schuilen. Vaak overdag omdat ze juist ‘s nachts meer actief zijn buiten hun hol
- Als ze eitjes hebben om die te beschermen
- ‘s Winters om zich tegen de kou te beschermen
Kreeften graven niet voor de lol, want het kost veel energie. Het aantal en omvang van de holen is dus afhankelijk van het aantal kreeften. Een hol kan wel meer dan een meter diep de oever in gaan en blijft rond de grondwaterspiegel. Soms heeft een hol kleine openingen die recht omhoog gaan voor de ventilatie.
Een beschadigde oever is redelijk goed te herkennen. Het is lastiger om te achterhalen wat de oorzaak is van de schade. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de beschoeiing in slechte staat is. Het kan ook zijn dat andere gravers actief zijn geweest op dezelfde plek (bijv. muskusratten) en dat er nu kreeften zitten.
Op deze foto zie je een beschadigde oever door kreeften. Bij aanwezigheid van kreeften zijn er vaak ook kreeftresten op de kant te vinden. Dit zijn resten zoals scharen die reigers en ooievaars achterlaten.
Op de pagina ‘rivierkreeften: onderzoek en maatregelen’ staan een aantal tips voor de oeverbescherming van watergangen. Als er sprake is van een onbeschoeide oever met afkalving dan kan het profiel weer hersteld worden in combinatie met het aanplanten van oeverplanten. Als de watergang voldoende breed is dan kan in sommige gevallen een strook met oeverplanten blijven staan door het toepassen van natuurvriendelijk maaien. Ook beschoeide oevers kunnen profijt hebben van een strookje oeverplanten in het water. Kijk voor meer informatie over natuurvriendelijk maaien op: Natuurvriendelijk maaien met de Ecokleurenkoers.
Neem contact op met Delfland als er behoefte is aan advies.
De verantwoordelijkheid voor herstel van schade door rivierkreeften ligt bij de onderhoudsplichtigen op grond van de Keur en Legger Delfland. Delfland kan wel adviseren over de te nemen maatregelen.
Zie je ergens rivierkreeften? Geef dit dan door via de app 'SnApp de exoot' of Waarneming.nl. Graag met een duidelijke foto, zodat te zien is om welke soort het gaat.
Zie je schade aan een kade meldt dit dan bij Delfland. Voor meer informatie: incident melden.
Bent je benieuwd welke soort je hebt gezien? Kijk dan eens op de zoekkaart van Stichting EIS of de uitgebreidere soortzoeker van Naturalis.
Meer informatie over rivierkreeften vind je op de websites van het Kennisplatform Rivierkreeft, Stichting EIS of de STOWA.