Delfland bestaat 735 jaar en nodigt jou uit!
Het Hoogheemraadschap van Delfland is vandaag jarig en nodigt jou uit om langs te komen. Tijdens de Open Monumentendagen leiden we je rond door het monumentale Gemeenlandshuis aan de Oude Delft. Eind oktober kun je langskomen om een lezing door een van onze bestuurders bij te wonen over 735 jaar waterbeheer.
Het Hoogheemraadschap van Delfland is in 1289 ontstaan naar aanleiding van overstromingen in de 12de eeuw. Het was een samenvoeging van ‘de Geestambachten’ Monster, Naaldwijk, Rijswijk, Voorburg en Wateringen en ‘De Zeven Ambachten’ Vlaardinger-Ambacht/Schipluiden, Maasland, Hof van Delft, Vrijenban, Pijnacker, Kethel en Berkel). Graaf Floris V ondertekende op 8 september 1289 een oorkonde waarmee heemraden van Delfland het recht kregen om te ‘schouwen, keuren te maken en recht te spreken’. Dat beschouwen we als het officiële begin van dit waterschap. Een bestuursvorm die ook in de 21ste eeuw de zorg heeft voor droge voeten, voldoende schoon water en inmiddels ook het zuiveren van al het afvalwater.
Gemeenlandshuis en Wij & Water
In 1645 kocht Delfland het markante Gemeenlandshuis aan de Oude Delft: het oudste stenen woonhuis van Delft (1505). Nog altijd werkt Delfland vanuit dat monumentale Gemeenlandshuis, dat inmiddels door verbouwingen geschikt is als kantoorpand. Én geliefd! Niet voor niets zijn het de medewerkers van Delfland zelf die maar wat graag tijdens de Open Monumentendagen verkleed gaan en u meenemen in een grappig toneelstuk over waterbeheer in vroeger tijden. U bent van harte welkom op 14 en 15 september.
Er is een tweede kans om een bezoek te brengen aan het jubilerende waterschap. Eind oktober nodigt Delfland bewoners en buren uit voor een lezing over 735 jaar waterbeheer, door de bestuurders van Delfland. Aansluitend is er een rondleiding langs de tentoonstelling Wij & Water waar duidelijk wordt hoe het werk van het waterschap raakt aan projecten en initiatieven van bewoners en ondernemers. Jongere bezoekers kunnen de WOW-challenge spelen waarbij ze de waterstand van een stad op peil moeten houden. De in totaal 4 lezingen en de WOW-challenge vinden plaats tussen 22 en 31 oktober. Vanaf vrijdag 20 september kunt u zich op deze site aanmelden.
Helden van Delfland
Ter gelegenheid van 735 jaar Delfland is de afgelopen maanden gewerkt aan het jubileumboek Helden van Delfland. Bewoners, samenwerkingspartners en medewerkers van Delfland vertellen honderduit. Over hoe het waterbeheer door de jaren veranderde en op welke manier zij daarmee te maken kregen.
Door de eeuwen heen
Op onze jubileum-site staan verhalen over het waterbeheer door de eeuwen heen. Hoe we als waterschap jaar in, jaar uit, zelfs eeuw in, eeuw uit, konden blijven zorgen voor droge voeten, voor voldoende schoon water én voor gezuiverd afvalwater.
- 1200 - 1300 | Samenwerking: het ontstaan van ons waterschap
- 1300 – 1400 | Democratie? De eerste bestuursjaren van ons waterschap
- 1400 – 1500 | Molens: dé uitvinding om onze polders droog te malen
- 1500 – 1600 | Duinen onderhouden: een nieuwe klus voor Delfland
- 1600 - 1700 | Aanvoeren of afvoeren? Zoet water in het Westland
- 1700 – 1800 | De Kruikiuskaart: een nauwkeurig beeld van ons gebied
- 1800 – 1900 | Industriële revolutie: onze poldermolens komen op stoom
- 1900 – 2000 | Afvalwater zuiveren: een nieuwe rol voor Delfland
Eerste vergadering van het algemeen bestuur, met Willem Drees als VV-lid.
Een van de eerste foto's van het Gemeenlandshuis in Delft.
Op deze oude kaart van het gebied van Delfland is Delft groter dan Den Haag