Partijen en kandidaten waterschapsverkiezingen Delfland bekend

7 februari 2023

Tijdens de aankomende waterschapsverkiezingen van 15 maart doen twaalf partijen mee. Acht partijen zitten op dit moment al in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Vier partijen, Belang van Nederland (BVNL), BBB, JA21 en GOUD, doen voor het eerst mee aan de verkiezingen in ons waterschap. Er valt dus echt iets te kiezen.

Vanuit de 12 deelnemende partijen zijn 193 kandidaten verkiesbaar voor het algemeen bestuur van Delfland. Daarvan is 65% man en 35% vrouw. De jongste kandidaat is Daan Siskens van BBB. Hij is op het moment van de verkiezingen 19 jaar oud. De oudste kandidaat is Louise Simmers van AWP voor water, klimaat en natuur: zij is 86 jaar oud. Een overzicht van alle deelnemende partijen vind je op de pagina ’Op wie stem je tijdens de waterschapsverkiezingen?’.

Een nieuw algemeen bestuur

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt kijkt er naar uit om na woensdag 15 maart een nieuw algemeen bestuur van het waterschap te vormen. “Ons bestuur wordt democratisch gekozen: de kiezer in Delfland bepaalt. Ik verwacht dat wij straks een algemeen bestuur hebben dat een goede afspiegeling is van de mensen die in ons gebied wonen.”

Wel hoopt hij dat alle partijen in het nieuwe bestuur het belang van het waterschap en haar inwoners centraal blijven zetten op momenten dat ze belangrijke besluiten moeten nemen. Daverveldt: “In de politiek is het steeds lastiger geworden om een goed gesprek te voeren met mensen die niet jouw wereldbeeld aanhangen. Toch moeten we de komende jaren ingrijpende keuzes maken, bijvoorbeeld om de gevolgen van hevige regenbuien of langdurige droogtes in ons gebied te beperken. Politisering mag er dan niet toe leiden dat we ingrijpende besluiten over die onderwerpen voor ons uit schuiven.”

Stemmen over ‘jouw’ water

De keuzes die het waterschap de komende jaren over die en andere belangrijke onderwerpen maakt, hebben gevolgen voor het water in jouw directe omgeving. Om te bepalen waar het nieuwe bestuur jouw belastinggeld aan gaat uitgeven, horen we graag van je wat voor jou belangrijk is. Door op woensdag 15 maart te stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen, vertel je het nieuwe bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland hoe jij de toekomst van ons water ziet.

Krijg een stemadvies

Of nou partij A de verkiezingen wint of juist partij B… onze dijken moeten onderhouden worden en ons afvalwater gezuiverd. Die taken van het waterschap staan bij geen enkele partij die meedoet aan de verkiezingen ter discussie. Maar over de manier waaróp dat gebeurt, verschillen de partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen wel van mening. Benieuwd welke standpunten van de twaalf deelnemende partijen het best bij jou passen? Vanaf nu kun je via de stemwijzer mijnstem.nl een stemadvies krijgen voor de waterschapsverkiezingen in Delfland.