Vet Goed Idee: verzamel je frituurvet


Het is alweer december, de feestdagen staan weer voor de deur! Een leuke en sfeervolle tijd om dan met zijn allen weer volop te gaan bakken, frituren, fonduen en gourmetten. Het lijkt dan lekker makkelijk om bakvet, oliën en vette etensresten door de gootsteen of het toilet te spoelen. Doe dat niet, maar lever het in!

Vet dat warm nog vloeibaar is, stolt in het riool. Bovendien gaat er ander afval aan vastplakken, zoals doekjes en wc-papier. Want het gestolde vet kan ook aan de binnenkant van je leidingen gaan zitten en ook verstoppingen veroorzaken. En hoge loodgieterskosten wil je niet tijdens die dure decembermaand.

Hoogheemraad Robert Tieman kijkt met veel plezier uit naar de komende feestdagen met veel gezelligheid en lekker eten. Robert: “Mocht je gaan bakken tijdens de feestdagen of ben je echt een meester in oliebollen bakken voor oud en nieuw? Gooi niet het vrijgekomen vet door het gootsteenputje of het toilet maar hou het apart en gooit het weg in de vuilnisbak of bij het daarvoor bestemde inleverpunt.”

Wat gebeurt er dan in het riool?

Door het stollen ontstaan er grote en vieze klonten in het riool en in de gemalen die het water naar de zuivering pompen. Het opruimen daarvan is vies en duur werk en zorgt ook voor storingen in de waterzuiveringsinstallaties.

Dus voorkom verstopping van het riool door je vet weg te gooien in de prullenbak of in te leveren bij een recyclepunt!

Frituurvet, recycle het!

Hoe recycle je frituurvet? Giet het afgekoelde frituurvet in een plastic fles en gooi het in de afvalbak. Nog beter, breng het weg naar een inzamelpunt bij supermarkt, kinderboerderij of sportclub. Het vet wordt hergebruikt als biobrandstof. Voor elke miljoen liter ingezamelde frituurvetten zouden 850 auto’s CO2-neutraal kunnen rondrijden. Dat is pas écht vet, beter voor het milieu en ook voor ieders portemonnee!

Kosten worden door ons allemaal betaald

Naast het Hoogheemraadschap van Delfland zijn er nog twintig andere waterschappen in Nederland elk zo'n 200.000 euro per jaar kwijt aan het verwijderen van vet uit hun zuiveringssystemen. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting door de inwoners betaald. Zonde toch? Daarom roept het Hoogheemraadschap van Delfland, op om olie en vet uit gourmet- en koekenpannen weg te halen met een stukje keukenpapier en het frituurvet te recyclen.

Wil je weten waar er een frituurvetrecyclepunt zit bij jou in de buurt, kijk dan op www.frituurvetrecyclehet.nl