Handhavingsdag Delfland richt zich op varen en glastuinbouw
Op zaterdag 3 mei heeft Delfland een uitgebreide handhavingsdag uitgevoerd in het hele gebied. De dag stond in het teken van grootschalig toezicht op varen, met bijzondere aandacht voor locaties waar eerder meldingen zijn binnengekomen van (veel) te hard varen. Daarnaast zijn ook controles bij glastuinbouwbedrijven uitgevoerd. Er zijn vijf bekeuringen uitgeschreven.
Toezicht op het water
Op "Het Nieuwe Water" in Maasdijk zijn drie bekeuringen uitgeschreven voor te hard varen, allemaal aan minderjarigen die bij restaurants op bedrijventerrein Honderdland vandaan kwamen. De overige twee boetes voor te hard varen werden ook in het Westland uitgeschreven.
Alle bekeuringen voor te hard varen zijn uitgeschreven aan jongeren in de leeftijdscategorie 12 en 16 jaar. Deze bedragen worden daarom gehalveerd.
Ondanks het mooie weer was het rustig op het water. De aandacht ging vooral uit naar probleemgebieden waar vaker te hard wordt gevaren. Delfland heeft gebruik gemaakt van diverse middelen om het gebied te controleren. Zo werden een helikopter en drones ingezet en twee boten bij de Foppeplas en op diverse locaties is het Westland.
Aanpak bij minderjarigen
Bij staande houdingen van minderjarigen volgt Delfland een vaste procedure. Het gesprek wordt aangegaan en de regels worden uitgelegd. Jongeren worden gewezen op hun vaargedrag, de veiligheid en de gevolgen voor de oevers en de waternatuur in smalle en ondiepe wateren. In sommige gevallen volgt een bekeuring. Bij ongewenst gedrag en/of misdragingen wordt ook contact opgenomen met ouders.
Waterkwaliteit
Delfland maakt het mogelijk om in het gebied te varen, ook in nieuw te ontwikkelen (woon)gebieden, maar benadrukt dat de ontwikkeling van de waterkwaliteit, en het naleven van de vaarregels, een belangrijk onderdeel zijn voor het behouden van de mogelijkheid tot varen.
Op plekken waar er verslechtering van de waterkwaliteit is, kunnen maatregelen ingezet worden. Denk aan stremmingen, snelheidsbeperkingen of zelfs een sloot of vaart uit het vaarnetwerk verwijderen.
Onze toezichthouders houden regelmatig controles. Zij werken samen met de politie en gemeenten. Door de vaarregels te respecteren en rekening te houden met elkaar, de natuur en omwonenden kunnen we er samen voor zorgen dat het plezierig blijft op het water.
Meer weten over varen en de regels? Kijk dan hier: Varen in Delfland
Controles in de glastuinbouw
De handhavingsdag omvatte ook controles naar lopende dwangsombesluiten in de glastuinbouw in Oostland en Westland. Deze controles leverden geen bijzonderheden op.
Bij verschillende glastuinbouwbedrijven werden tevens controles uitgevoerd. Deze resulteerden in een waarschuwing voor een lekke percolaatcontainer en een last onder dwangsom voor een soortgelijke situatie. In beide gevallen dreigde percolaatwater* in het oppervlaktewater te stromen, wat schadelijke gevolgen heeft voor de waterkwaliteit.
* Wanneer een gewas tijdelijk buiten wordt opgeslagen, gaat dit verteren. Hierbij ontstaat percolaatwater, wat meststoffen en/of gewasbeschermingsmiddelen bevat.