Gratis inzameling van gewasbeschermingsmiddelen voor telers in Delfland
Telers in het gebied van Delfland hebben in de maand mei de gelegenheid om ongebruikte gewasbeschermingsmiddelen te laten afvoeren. De Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de Landbouw (STORL) biedt gratis inzameling aan van restanten gewasbeschermingsmiddelen tot vijftig kilogram of liter per ondernemer. Het gaat om middelen die overbodig zijn geworden voor de teelt of inmiddels geen toegelaten middel meer zijn.
Aanmelden tot 1 mei
Geïnteresseerde ondernemers moeten uiterlijk 1 mei aanmelden via hun persoonlijke account op de website van STORL . Telers die nog niet over een account beschikken, kunnen deze eenvoudig aanmaken met een KvK-nummer.
Dit is het tweede jaar op rij dat deze inzamelactie wordt georganiseerd. Afgelopen najaar werd op initiatief van Glastuinbouw Nederland en het Hoogheemraadschap van Delfland een extra inzamelronde georganiseerd. Toen werd in twee dagen een indrukwekkende 1.100 kilogram aan restanten gewasbeschermingsmiddelen opgehaald bij glastuinbouwbedrijven. Daar zaten ook inmiddels verboden middelen bij.
Gezamenlijke opgave
Het gratis inzamelingsprogramma biedt telers een win-winsituatie om ongebruikte materialen op de juiste manier af te laten voeren en tegelijkertijd bij te dragen aan de verbetering van de waterkwaliteit.
Schoon en gezond water is van levensbelang voor mens, dier en natuur. Delfland zet zich dagelijks in voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt in de glastuinbouw vormen de grootste bron van vervuiling in glastuinbouwgebied. Als reactie hierop heeft het Hoogheemraadschap van Delfland zijn meetnetwerk en handhavingsactiviteiten uitgebreid. Dit jaar zijn al 19 processen-verbaal opgemaakt tegen tuinders die in oppervlaktewater loosden, terwijl dit aantal in heel 2024 maar 17 was.
Verder is geïnvesteerd in innovaties en opsporingstechnieken om bronnen van vervuiling sneller en vaker op te sporen. Tuinbouwondernemers worden aangesproken op hun plicht om schoon en gezond te ondernemen, maar worden tegelijkertijd ook gestimuleerd om deel te nemen aan initiatieven zoals watercoaches en innovatieve projecten als 'Transparante Tuinder' die zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit.