Glastelers in Delfland dragen met Rainlevelr bij aan klimaatadaptatie
Tijdens de Nationale Klimaatweek staan we stil bij de impact van klimaatverandering. Het aantal piekbuien neemt toe, waardoor sloten en vaarten overbelast kunnen raken. In Delfland, grotendeels laaggelegen en dichtbebouwd, vormt wateroverlast een steeds grotere uitdaging. Daarom zetten lokale glastelers zich in voor droge voeten. Via Rainlevelr helpen zij met het opvangen van regenwater. Cees Maan, teler bij tomatenproducent Lans en Hugo Vreugdenhil van het Hoogheemraadschap van Delfland vertellen hoe dit systeem werkt en hoe het de regio weerbaarder maakt.
Hugo Vreugdenhil werkt bij Delfland en is kartrekker voor Rainlevelr; een samenwerkingsverband van het Hoogheemraadschap van Delfland, gemeenten, Glastuinbouw Nederland, en individuele glastuinbouwbedrijven. Als er een flinke regenbui in aantocht is, die mogelijk overlast kan veroorzaken, stelt Delfland het neerslagprotocol in werking. Het waterschap maakt dan extra ruimte in de sloten door het waterpeil te verlagen en vraagt deelnemende telers om alvast hun gietwaterbassins of -silo's voor een deel te legen.
“Op deze manier pompen we al water weg, voordat de hoosbui losbarst. En met de extra capaciteit in de bassins en silo's, kunnen we tijdens de bui meer regen opvangen,” legt Vreugdenhil uit. “De bassins storten minder snel over, waardoor er minder water tegelijk in de sloot komt. Zo voorkomen we hoge waterstanden. Na de bui zit het bassin weer vol. Het opgevangen water zetten de telers vervolgens in voor hun teelt. ”
Het risico op wateroverlast verkleinen
Rainlevelr Cees Maan is teler bij tomatenproducent Lans aan de Burgerweg in De Lier. Hij komt in actie als hij van Delfland een waarschuwingsbericht krijgt. Volgens Maan is Lans blij met dit systeem. “In de afgelopen jaren heeft het Westland te maken gehad met flinke wateroverlast; sommige kassen stonden onder water. Dat willen we niet meer meemaken. Zowel Delfland als wij, de sector, willen daar een maximale inspanning voor doen. Dat kunnen wij doen door bij voorspelde hoge neerslag vooraf ruimte te maken in de bassins.” Delfland helpt de glastelers bij de aanleg van het Rainlevelr-systeem, vergoedt de aanlegkosten eenmalig en verstuurt de aflaatverzoeken.
Vertrouwen in berichtgeving
Het hangt van de verwachte hoeveelheid neerslag af hoeveel opvangcapaciteit er gevraagd wordt. Maan legt uit dat hij met het Rainlevelr-systeem zelf kan regelen hoeveel capaciteit hij vrijgemaakt: “we moeten natuurlijk wel genoeg water overhouden voor droge periodes.” In de tien jaar dat hij met Rainlevelr werkt, heeft Maan nog nooit meegemaakt dat er te weinig water op voorraad was. “Terwijl we in de afgelopen vijf jaar een paar keer lange periodes van droogte hebben meegemaakt! Dat lag vooral aan het betrouwbare aflaatverzoek van Delfland. Hierdoor hebben we altijd voldoende water gehad, ook tijdens een hittegolf”, zegt Maan. “En als het een tijd droog is geweest, is er vaak al extra ruimte bij telers,” vult Vreugdenhil aan.
Systeem ook geschikt voor bestaande bassins
De locatie van Lans aan de Burgerweg omvat 12,5 hectare glas en heeft 3 bassins met een capaciteit van 6000 m3. Met die hoeveelheid water kun je ruim 2 olympische zwembaden vullen. Het Rainlevelr-systeem is in 2 bassins geïnstalleerd.
“Innovatief aan het Rainlevelr-systeem is dat de regelaars nu ook in bestaande bassins ingebouwd kunnen worden”, vertelt Maan. “Toen we 10 jaar geleden startten met ons eerste systeem, lukte dat alleen tijdens de aanleg van nieuwe regenwaterbassins of -silo's. Het tweede systeem hebben we in een bestaand bassin kunnen installeren.”
Samenwerken voor goed waterbeheer
De glastuinbouw en Delfland hebben elkaar nodig. Niet alleen voor de opgave rondom wateroverlast, maar ook voor de waterkwaliteit. Rainlevelr laat zien hoe waterschap en glastuinbouw elkaar kunnen aanvullen. Door samen te werken kunnen we ook in de toekomst veilig blijven wonen en werken in dit gebied. Binnenkort sluit de 100’ste teler zich aan. Dat houdt in dat ongeveer 470 hectare van ‘het glazen dak’ is aangesloten op het systeem. Dat is ongeveer 14% van het areaal glas binnen Delfland. Rainlevelr streeft ernaar om in 2037 80% aangesloten te hebben.
Hugo Vreugdenhil
Accountmanager Rainlevelr
Telefoon: 06 117 178 91
E-mail: hvreugdenhil@hhdelfland.nl
Cees Maan, Senior Teeltmanager bij Lans