Nationale Molendag: bezoek onze parels in de polder

6 mei 2024

Aankomend weekend is het Nationale Molendag. Door heel Nederland kun je molens van dichtbij bekijken. Ook de Delflandse molens openen hun deuren. Fiets eens langs en ontdek het verhaal van de molen.

Een groot deel van Delfland ligt onder de zeespiegel. Dus om in dit laaggelegen gebied te kunnen leven, bouwden de vroegere bewoners dijken en pompten ze het land droog. Dat deden ze onder andere met behulp van watermolens. Die molens bleven honderden jaren lang het belangrijkste hulpmiddel om onze polders droog te malen, tot de gemalen die taak vanaf de 19e-eeuw overnamen.

Binnen Delfland hebben we nu 9 boezemgemalen, waarvan 2 inlaatgemalen en ruim 150 poldergemalen. Van hun voorgangers, de watermolens, zijn er nog 5 te bewonderen. En dit weekend kun je die molens van dichtbij bekijken. Op hhdelfland.nl/molendag vind je meer informatie.

De eerste Delflandse molen

In 1408 reisden de hoogheemraden van Delfland naar Alkmaar om een nieuwe technische uitvinding te bekijken. Toen zij daar een van de eerste Nederlandse poldermolens in werking zagen, wisten ze het meteen: ‘Dit moeten we ook hebben. Met zo’n molen kunnen we het teveel aan water uit onze laaggelegen polders wegpompen.’ Vijf jaar later was de eerste Delflandse poldermolen een feit.

Niet alleen wegpompen, ook aanvoeren

Toen gingen we vooral de strijd aan met het teveel aan water. Het was pompen of verzuipen. En pompen, dat konden we wel. Sinds die tijd hebben we ons watersysteem ingericht op het afvoeren van water. Maar de tijden zijn veranderd. Door klimaatverandering krijgen we naast wateroverlast ook steeds vaker te maken met een watertekort.

Nu gebruiken we het watersysteem niet alleen voor de afvoer, maar ook voor de aanvoer van zoet water. En belangrijker nog, we maken ruimte om water vast te houden en te hergebruiken. Samen met gemeentes, ondernemers, wetenschappers en inwoners bereiden we ons gebied zo goed mogelijk voor op hitte, droogte en wateroverlast. Klimaatadaptatie noemen we dat.

En de molen? De uitdaging op het gebied van water verandert en de moderne technologie neemt het over. Maar voor de molen blijft er altijd plek in ons gebied. Het is een nationaal symbool, ons cultureel erfgoed. Het zijn parels in de polder.

Kom je ook langs?

Wil je ook eens een molen van dichtbij bekijken? Pak dan nu je kans. Dit weekend stellen enthousiaste vrijwilligers de Delflandse molens open voor publiek. Je bent vrij om op eigen gelegenheid rond te kijken en vragen te stellen aan de molenaar. Maar een draaiende molen is geen speelgoed. Sommige plekken zijn afgezet voor de veiligheid. Kom je de molen bekijken met jonge avonturiers? Wees dan extra alert en houd hen altijd in het oog. Voor kinderen onder de 10 jaar vragen we vriendelijk dat er per kind één begeleider aanwezig is.

Kijk hier voor de molens, de openingstijden en routes.