Rotterdams Jongerendebat

22 maart 2024

Vandaag op Wereldwaterdag zijn in Rotterdam zeven middelbare scholen uit de regio met elkaar in debat gegaan over water en klimaat.

Rotterdams Jongerendebat Water & Klimaat

Dit debat, georganiseerd door de Rotterdamse waterpartners, heeft als voornaamste doel om jongeren bewust te maken van duurzaam watergebruik, nu en in de toekomst. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt was een van de juryleden van dit jongerendebat.

De deelnemers aan het jongerendebat kregen prikkelende stellingen voorgelegd die te maken hadden met duurzaam gebruik van water en de effecten van klimaatverandering. Na een aantal debatrondes verkoos de jury Team 2 van het Laurenslyceum uit Rotterdam als winnaar. Volgens de jury waren alle teams ijzersterk: 'Het niveau lag erg hoog en alle teams kwamen met inhoudelijk sterke punten'.

Bewust omgaan met water

Jongeren leven in een tijd die snel verandert. De gevolgen van klimaatverandering zullen zij voor een groot deel van hun leven meekrijgen. Volgens Piet-Hein Daverveldt spelen jongeren een cruciale rol in het bewust omgaan met water en klimaatverandering. “In de toekomst is het niet meer zo vanzelfsprekend dat wij altijd droge voeten houden in onze regio. Daar moeten we iedereen op voorbereiden. Dit debat is een mooie manier om jongeren hierin mee te nemen. En, om hen actief na te laten denken over wat zij ook zelf kunnen doen om wateroverlast en andere gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan”, aldus Daverveldt.

Doel van het debat is jongeren na te laten denken over het duurzaam gebruik van water, nu en in de toekomst. Maar ook om hun inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Het debat wordt voor de vierde keer georganiseerd door de vijf waterpartners in de regio: Gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland.

Deelnemende scholen

Aan het debat deden zeven scholen uit de regio mee: Dalton Lyceum Barendrecht, Emmauscollege  (Rotterdam), Laurenslyceum (Rotterdam), OSG de Ring van Putten (Spijkenisse), Erasmiaans Gymnasium (Rotterdam), Wolfert tweetalig (Rotterdam), Stedelijk Dalton Lyceum (Dordrecht).

20240322_162920
De jury en een team van het jongerendebat