Scholieren vissen zwerfafval uit Delftse grachten
Vorige week visten leerlingen van groep 5 en 6 van de Freinetschool in Delft zwerfafval uit de grachten van Delft. De workshop werd georganiseerd door Duurzaamheidscentrum De Papaver en Stichting Stunt.
Van macro naar micro
In en rond het water is vaak afval te vinden. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Ook eten dieren het zwerfafval op of raken erin verstrikt. Daarnaast breekt plastic zwerfafval heel langzaam af in steeds kleinere stukjes, ook wel microplastics. Dit proces kan wel honderden jaren duren voordat een zakje, flesje of ander soort plasticafval helemaal is afgebroken in microplastics. Wanneer plasticafval eenmaal is afgebroken tot microplastics dan verspreidt het zich makkelijk in de natuur. Ook kun je het plastic bijna niet meer terugvinden. Er is nog weinig bekend over de aanwezigheid en effecten van microplastics op de waternatuur, doordat wij dit nog niet op grote schaal kunnen meten. Ook is er nog meer onderzoek nodig over de effecten voor mens en milieu. Feit is dat het natuurvreemde stoffen zijn die niet in het water thuishoren.
Goede actie
Hoogheemraad Manita Koop en Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt onderstreepten de goede actie van de leerlingen: “Wat een mooie actie! En goed voorbeeld van het bijbrengen van waterbewustzijn bij de jeugd.”
Meer informatie
Voor meer informatie over deze workshop in de omgeving van Delft, neem contact op met Duurzaamheidscentrum De Papaver.
Voor andere locaties: lees de informatie van Cleanup all
Hoogheemraad Manita Koop met de scholieren op de foto aan de Delftse gracht.
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt met de scholieren op de foto aan de Delftse gracht.