Nieuw gemaal voor Hooipolder in Den Hoorn
Afgelopen week is het nieuwe gemaal in de Hooipolder in Den Hoorn in gebruik genomen. Het nieuwe gemaal vervangt het oude gemaal aan de Kickertkade. De installatie aan de Kickertkade is omgebouwd tot handmatig inlaatpunt.
De Hooipolder ligt ongeveer twee meter onder zeeniveau. Zonder een optimaal functionerend gemaal zou deze polder van bijna drie km2 regelmatig onder water staan. Het nieuwe gemaal aan de Zuidhoornseweg kan 4500 liter water per minuut wegpompen en zo houden we in de meeste gevallen deze polder droog.
Van kletsnat naar kurkdroog
Droge voeten zijn echter niet meer vanzelfsprekend. Door de klimaatverandering verwachten we steeds vaker weersextremen zoals flinke buien die lang aanhouden. Om die buien zo goed mogelijk op te vangen en af te voeren, werkt Delfland dagelijks aan het optimaliseren van het watersysteem. De bouw van dit nieuwe gemaal is een voorbeeld van ons werk.
Die natte tijden worden ook steeds vaker afgewisseld door droogte in de zomermaanden. In die periode hebben we juist te maken met een zoetwatertekort. Daarom is het oude gemaal aan de Kickertkade duurzaam hergebruikt en omgebouwd tot een waterinlaat. Via dat inlaatpunt kan Delfland het waterpeil in de Hooipolder beter sturen. Zo kunnen we in droge tijden juist zoet water de polder inlaten.
Klimaatadaptief bouwen
Aannemer Schouls startte begin dit jaar met de bouw van het nieuwe gemaal. De keuze voor nieuwbouw maakt Delfland niet snel. Een gemaal dat aan het eind van zijn technische levensduur is, wordt in de meeste gevallen gerenoveerd. In het geval van de Hooipolder was nieuwbouw noodzakelijk. Het oude gemaal aan de Kickertkade was namelijk alleen te voet bereikbaar waardoor onderhoud moeilijk werd.
Tijdens de ontwerpfase staat Delfland stil bij thema’s als duurzaamheid en klimaatadaptatie. Zo kiest Delfland bij nieuwe projecten waar het kan voor waterdoorlatende verharding en worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt.
Na de zomer, wanneer het minder droog en warm is, gaat Delfland verder met vergroenen rondom het nieuwe gemaal. Aan beide zijden komen zeeuwse hagen. Dit groen zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling en meer biodiversiteit, het zorgt ook voor minder verharding, zodat regenwater de bodem in kan lopen.
Luchtfoto van de Hooipolder
Waterdoorlatende verharding rondom het gemaal
Afrondingsfase
Aannemer Schouls levert het gemaal op