Stem op eDNA voor de publiekprijs van de Waterinnovatieprijs

9 januari 2024

Elke twee jaar wordt de Waterinnovatieprijs uitgereikt. Dit jaar zijn 60 projecten genomineerd. De inzendingen zijn verdeeld over 4 categorieën: briljantjes, gezonde leefomgeving, water en bodem sturend, en dijken van de toekomst.

De inzending van Delfland ‘eDNA nieuw in gereedschapskist voor het opsporen van lozingen en lekkages’ is genomineerd binnen de categorie Gezonde Leefomgeving. Op 1 februari 2024 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht. Ook is er een publiekprijs te winnen waarvoor jij je stem kan uitbrengen! Stem je ook op ‘eDNA nieuw in gereedschapskist voor het opsporen van lozingen en lekkages’? Dit kan tot en met donderdag 25 januari: Genomineerden 2023/’24 – Waterinnovatieprijs.nl.

eDNA

De waterkwaliteit van de Nederlands oppervlaktewateren moet beter. Waterschappen zijn hier op allerlei manieren mee bezig. In Delflands gebied is de glastuinbouwsector met zo’n 1500 bedrijven een belangrijke speler die kan bijdragen aan een betere waterkwaliteit door lozingen en lekkages naar nul te brengen. Het opsporen van die lozingen en lekkages aan de hand van gewasbeschermingsmiddelen is een dure en tijdrovende manier en geeft niet altijd voldoende duidelijkheid. Door te kijken naar DNA sporen van bloemen en groenten in het water kan Toezicht & Handhaving veel gerichter, sneller en goedkoper zoeken naar de bron van de vervuiling.

eDNA-bepaling

De bepaling van een eDNA-monster is er meestal binnen twee dagen, terwijl een analyse van gewasbeschermingsmiddelen gemiddeld twee weken duurt. Bij een analyse van gewasbeschermingsmiddelen moeten op veel meer stoffen getest worden om te kunnen bepalen wat er in het water zit. Daarbij helpt zowel een positieve als negatieve uitslag van een eDNA-monster bij het zoeken naar de bron van de lozing of lekkage.

Breng je stem uit: eDNA nieuw in gereedschapskist voor het opsporen van lozingen – Waterinnovatieprijs.nl


Breng je stem uit!