Delfland neemt trots Waterinnovatieprijs voor opsporen lozingen met eDNA in ontvangst!

1 februari 2024

Onze inzending ‘eDNA nieuw in gereedschapskist voor opsporen van lozingen lekkages’ wint de Waterinnovatieprijs binnen de categorie ‘Gezonde leefomgeving’. Met deze innovatie kunnen wij sneller, goedkoper en gerichter de bron van de vervuiling in glastuinbouwgebied opsporen.

Op donderdag 1 februari vond het Waterinnovatiefestival plaats in Utrecht. Een festival dat volledig in het teken staat van innovaties binnen het waterschapswerk. Dit jaar zijn 60 projecten genomineerd en verdeeld over 4 categorieën: briljantjes, gezonde leefomgeving, water en bodem sturend en dijken van de toekomst. Delfland collega’s Roy en Djoline namen de prijs met trots in ontvangst.

Lozingen en lekkages opsporen met eDNA

De waterkwaliteit van de Nederlands oppervlaktewateren staat onder druk en moet beter. In Delflands gebied is de glastuinbouwsector met zo’n 1500 bedrijven een belangrijke speler die kan bijdragen aan een betere waterkwaliteit door lozingen en lekkages naar nul te brengen. De innovatie eDNA methode komt hierbij goed van pas.

Het opsporen van lozingen en lekkages aan de hand van gewasbeschermingsmiddelen is een kostbare en tijdrovende aanpak en biedt niet altijd voldoende duidelijkheid. Door te kijken naar DNA-sporen in het water van teelten van bloemen en groenten kan afdeling Toezicht & Handhaving sneller, goedkoper en gerichter de bron van vervuiling opsporen.

Dit komt omdat een analyse van een eDNA-monster doorgaans binnen twee dagen klaar is, terwijl een onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen gemiddeld twee weken in beslag neemt. Bij een analyse van gewasbeschermingsmiddelen is het noodzakelijk op groot aantal stoffen te testen om vast te stellen wat er in het water aanwezig is. Ook helpt zowel een positieve als negatieve uitkomst van een eDNA-monster bij het bepalen van het zoekgebied.