Brand in Poeldijk: vervuild bluswater in het slootwater

3 februari 2024

Bij een loods aan de Jupiter in Poeldijk is vrijdagavond een grote uitslaande brand uitgebroken. Het bluswater dat de brandweer inzet, komt uiteindelijk in de naastgelegen vaarten terecht. Het hoogheemraadschap is in de nacht van vrijdag op zaterdag ter plaatse geweest om verspreiding van verontreinigd bluswater zoveel mogelijk tegen te gaan.

Update dinsdag 6 februari

Onze collega’s hebben de situatie afgelopen maandag opnieuw bekeken. Het zuurstofgehalte in het water is nog steeds goed en de oliebooms hebben hun werk goed gedaan. Ze hebben de olieverontreiniging opgezogen en het drijvende vuil van de brand succesvol tegengehouden. Aannemer Van Zeijl heeft het resterende vuil vandaag uit het water gehaald en de oliebooms verwijderd. Dat is goed nieuws voor schippers: de Gantel en het Nieuwe water in Poeldijk zijn weer toegankelijk voor vaarverkeer.

Update zaterdag 15u

De verontreiniging lijkt mee te vallen. Bij onderzoek was het zuurstofgehalte van het water goed. De oliebooms blijven nog even liggen en doen hun werk: de verontreiniging op z'n plek houden en het vervuilde water geleidelijk opzuigen. We houden de situatie in de gaten.

Bericht zaterdag 3 februari 11.00 uur

Het bluswater stroomt af naar de vaart De Gantel en het Nieuwe water. Delfland heeft aan weerzijde van het betreffende industrieterrein op vier plaatsen een drijvende afzetting (oliebooms) geplaatst om olie dat op het slootwater drijft bij elkaar te houden. Verder zijn de boezemgemalen (alle hoofdgemalen van Delfland) tijdelijk uitgezet. Dit om te voorkomen dat het verontreinigde water zich verspreid over een groter gebied.

Bluswater bij brand in Poeldijk

Zorg waterkwaliteit

Uiteraard houdt Delfland de kwaliteit van het water goed in de gaten. Een belangrijke graadmeter die iets zegt over de kwaliteit van het water is de hoeveelheid aanwezige zuurstof. Vannacht was er geen sprake van zuurstoftekort in het slootwater. Vanmorgen neemt Delfland weer watermonsters en houdt de situatie in de gaten.

Stremming voor boten

Door de drijvende afzetting op het water zijn de Gantel en het Nieuwe Water in Poeldijk tot nadere berichten afgesloten voor vaarverkeer.

stremming vaarverkeer Poeldijk