Wij & Water: leuk uitje in de meivakantie

25 april 2024

Een groep bewoners bezocht op woensdag 24 april de eerste aflevering van de jubileumactiviteit Wij & Water. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt ging terug in de tijd en vertelde over het bouwen van de eerste dijken en duinen en over het idee om met hulp van wind en molens water weg te pompen. “Het is zo interessant wat u vertelt over water in dit gebied,” aldus een van de bezoekers. “We realiseren ons vaak niet hoe belangrijk dit werk is voor onze veiligheid.”

Vanwege het 735-jarig bestaan van Delfland nodigen we deze periode bewoners uit om bij ons langs te komen, om ons verhaal te horen over een lange geschiedenis met water.

Op 1 mei, 3 mei en 6 mei zijn er nog plaatsen beschikbaar! Aanmelden kan hier

Waterwoorden

Aansluitend op de lezing van de dijkgraaf, werd de groep rondgeleid. Langs de tentoonstelling Wij & Water en langs het kunstwerk Waal van Woorden, waar je ontdekt hoeveel woorden de Nederlandse taal heeft voor ‘water’. Oude woorden als ‘ee’, lange woorden als ‘waterspaarbekken’, nieuwe woorden als ‘wadi’.

Verder ging de groep langs enkele moderne én monumentale delen van het Gemeenlandshuis, waarvan het zo bijzonder is dat de authentieke zandstenen gevel de enorme brand in 1536 overleefde, als een van de weinige gebouwen in Delft.

Challenge Wonen-onder-Water

De meeste bewoners vinden het heel vanzelfsprekend dat we hier wonen. Maar als je bedenkt dat een groot deel van deze omgeving beneden zeeniveau ligt, is dat helemaal niet zo gewoon. Het interactieve spel de Wonen-onder-Water challenge, dat op 3 mei en op 6 mei gespeeld kan worden, zet deelnemers op een eenvoudige en speelse manier aan het denken over het belang van goed waterbeheer. Door vragen goed te beantwoorden, kun je je woonplaats behoeden voor overstromingen.

We hopen je te zien, bij Delfland.

Adres: Phoenixstraat 32, in Delft
Parkeren: in Phoenixgarage of in Prinsenhofgarage 
OV: het hoofdkantoor van Delfland is op 5 minuten loopafstand van Delft CS