Gemaal Nieuwlandse molen draait weer op volle kracht

17 april 2024

Het gemaal Nieuwlandse molen in Hoek van Holland heeft afgelopen tijd een grondige renovatie ondergaan. Deze monumentale molen werd in de 16de eeuw gebouwd om de polders Het Nieuwland en Het Noordland droog te houden. En dat doet het honderden jaren later nog steeds.

Sinds de 19e eeuw heeft de molen hulp gekregen van de moderne technologie. Door het gemaal dat erin zit, kan hij zowel op elektriciteit als op wind draaien. Het gerenoveerde gemaal heeft nu een capaciteit van 87m3 per minuut. Het kan dus iedere minuut 87.000 liter water wegmalen. Dat zijn ongeveer 600 badkuipen per minuut. Onmisbaar bij een flinke bui.

De renovatie was nodig, omdat de oude vijzel versleten was en het gemaal meer water moest kunnen verwerken. Naast het plaatsen van een nieuwe extra pomp en het vervangen van de vijzel, zijn ook de damwanden van de in- en uitstroomzijde van het gemaal vervangen. En het kroosbordes, de besturingskast en elektrische installatie zijn vernieuwd. Tijdens de renovatie nam een tijdelijke pompinstallatie het werk over.

Uitdagende klus met respect voor het monument

Vooral het vervangen van de vijzel en het plaatsen van de pomp waren technisch uitdagende klussen, vanwege de beperkte ruimte in en rondom de molen. De vijzel heeft een diameter van 1,50 m en is 10 meter lang. En het monument mocht uiteraard geen schade oplopen tijdens het werk. Het was dus flink passen en meten.

De nieuwe vijzel wordt geplaatst

Parel in de polder

De oorspronkelijke molen stamt ongeveer uit 1584, maar is sinds die tijd al meerder keren onder handen genomen. Toch zijn er nog originele elementen te ontdekken. “De molen is een keer verhoogd, dus de onderbouw is vrij nieuw. Maar hoe hoger je komt, hoe ouder de onderdelen zijn. Veel delen van de constructie, de achtkantige romp, zijn honderden jaren oud”, vertelt molenaar Luc. Sinds 2014 beheert hij als vrijwilliger de molen en deelt hij met trots zijn kennis over dit stukje cultureel erfgoed in de polder.

Nieuwlandse molen voordat deze is opgehoogd.
Wanneer deze foto genomen is, is niet bekend.
(Fotograaf: A.J. de Koning)

Wil jij ook eens binnenkijken?

Ieder tweede weekend in mei is het Nationale Molendag. In dat weekend zijn door heel Nederland molens geopend voor het publiek. De Nieuwlandse molen kun je dan ook eens van dichtbij bekijken.

Plan je bezoek


De Nieuwlandse molen na de ophoging. Deze foto is genomen in 2020, nog voor de renovatie.

Nationale Molendag

Ieder tweede weekend in mei is het Nationale Molendag. De Nieuwlandse molen kun je dan ook eens van dichtbij bekijken.