Delfland bestaat 735 jaar en nodigt bewoners uit

2 april 2024

Dit jaar bestaat het Hoogheemraadschap van Delfland 735 jaar. Om dit jubileum te vieren, organiseren we in de meivakantie, tijdens de Week van ons Water, enkele lezingen, rondleidingen én een spel. Kom langs, dan kun je zien, horen en beleven hoe wij ervoor zorgen dat we hier veilig kunnen wonen.

Ruim zeven eeuwen geleden werden de eerste waterschappen opgericht. We bouwden duinen, dijken om water tegen te houden en molens om water weg te kunnen pompen uit dit lage stukje Nederland. Vandaag de dag komt er veel meer bij kijken om te zorgen voor voldoende en schoon water en om het gebied veilig voor water te houden.

Water in onze genen én taal

De strijd tegen het water heeft sinds mensenheugenis ons gebied gevormd. Vanaf 24 april kun je bij Delfland langskomen om meer te zien en te horen over ons werk. Na de lezing over ons verleden met water en de uitdagingen van nu en van de toekomst, kun je deelnemen aan de rondleiding óf aan het spel. Onderdeel van de rondleiding is de oudste gebiedskaart van Delfland en het kunstwerk ‘Waal van woorden’ ontdek je hoe enorm veel woorden de Nederlandse taal heeft voor ‘water’. Oude woorden als ‘ee’, lange woorden als ‘waterspaarbekken’, nieuwe woorden als ‘wadi’. Kortom, water zit niet alleen in onze genen, maar ook in de taal.

De rondleiding gaat verder langs de tentoonstelling ‘Wij & Water’ over bewoners, ondernemers en ons werk. Gezinnen met kinderen tussen de tien en zestien jaar kunnen het spel, de Wonen onder Water-challenge (WOW-challenge), doen. Met dit interactieve spel worden deelnemers op een eenvoudige en speelse manier aan het denken gezet over het belang van goed waterbeheer. Door vragen goed te beantwoorden, kun je je woonplaats behoeden voor droogte of overstroming.

Uitdagend

Het laaggelegen gebied, de kuststrook, het flinke oppervlakte glastuinbouw, steden en bedrijventerreinen maken onze omgeving veelzijdig en uitdagend. Piet-Hein Daverveldt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland: “Al eeuwenlang zorgt Delfland voor sterke dijken en schoon water waardoor mensen kunnen wonen en werken in dit gebied. Dat is gelukt omdat we steeds opnieuw inspeelden op nieuwe technische mogelijkheden en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Tegenwoordig zijn dat klimaatverandering en strengere eisen aan waterkwaliteit. We werken daarbij samen met inwoners, bedrijven, andere overheden en kennisorganisaties. Met de lezing, de rondleiding en het spel krijgt u een goed beeld van ons werk. Je bent van harte welkom!”

Programma & Aanmelden

Datum

Tijdstip

Activiteit

Woensdag 24 april

15u – 17u

Lezing door dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt met aansluitend een rondleiding óf de WoW-challenge.

Woensdag 1 mei

10u – 12 u

Lezing door een hoogheemraad met aansluitend een rondleiding óf de WoW-challenge.

Vrijdag 3 mei

13u – 15u

Lezing door een hoogheemraad met aansluitend een rondleiding óf de WoW-challenge.

Maandag 6 mei

10u – 12u

Lezing door een hoogheemraad met aansluitend een rondleiding óf de WoW-challenge.

Je kunt je aanmelden voor één van bovenstaande data door een mail te sturen naar: communicatie@hhdelfland.nl met daarin:

1. Voor welke datum je je aanmeldt 
2. Je naam + met hoeveel mensen je komt  
3. Aan welke activiteiten je wilt deelnemen:

> Lezing + rondleiding  
> Lezing + WoW-challenge

Er is een maximumaantal bezoekers per activiteit, alleen aangemelde deelnemers kunnen meedoen. Het Gemeenlandshuis van Delft bevindt aan Phoenixstraat 32 in Delft, op loopafstand van Delft CS. Parkeren kan in de Prinsenhof- of Phoenixgarage.

Gedurende het jubileumjaar organiseert Delfland nog enkele activiteiten om belangstellenden mee te nemen in ons uitdagende werk voor water. Kijk voor meer informatie op: hhdelfland.nl/735