Brand bij afvalverwerkingsbedrijf AVR in Botlek Rotterdam

27 september 2023

Donderdagnacht 21 september was er een grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Daarbij zijn in Delfland roetdeeltjes neergekomen. Deze zijn vooral terechtgekomen in het gebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland. De tussentijdse resultaten van de eerste metingen zijn inmiddels bekend.

Hierbij is duidelijk geworden dat de limieten voor dioxinen op grasland worden overschreden. Er worden nog aanvullende metingen in een deel van Midden-Delfland gedaan om de situatie beter in beeld te krijgen. De resultaten van de aanvullende metingen worden aan het einde van de week verwacht.

Iedereen krijgt dioxines binnen, vooral door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren. Om die reden zijn metingen op grasland uitgevoerd en niet in het water. Als iemand lange tijd voedsel eet met grotere hoeveelheden dioxinen, kan dit effect hebben op de gezondheid.

Adviezen

Op GGD Rotterdam-Rijnmond vindt u de meest actuele adviezen over gezondheid.

Eten van vis

Dioxines kunnen in (vette) vis terechtkomen. Wanneer je zelf gevangen vis eet, word je blootgesteld aan dioxines. Het voedingscentrum raadt überhaupt het regelmatig eten van zelf gevangen zoetwater vis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. Meer informatie hierover: Kan ik veilig zelfgevangen vis eten? | Voedingscentrum.

Zwemmen

Zwemmen in niet officieel zwemwater wordt altijd afgeraden. In het gebied is uitsluitend de Krabbeplas Oostzijde in Vlaardingen aangewezen als officieel zwemwater, echter geldt hier sinds 14 september een negatief zwemadvies vanwege blauwalgen. Vind een zwemplek | Zwemwater.nl. Mocht je gezwommen hebben in het gebied en water binnengekregen hebben, is dit een kortdurende blootstelling geweest, en geeft dus geen verhoogd risico op gezondheidseffecten

Meer informatie

Vragen over gezondheid of over de gezondheid van dieren? Neem dan contact op met de GGD. Dat kan via telefoonnummer (010) 433 9894 of via mail: gmggd@rotterdam.nl. Kijk voor informatie ook op de site van de GGD Rotterdam, via ggdrotterdamrijnmond.nl.