Vergroeningacties op schoolpleinen van basisscholen in Delft Tanthof

10 oktober 2023

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, zijn schoolkinderen van vijf basisscholen in Tanthof aan de slag gegaan met het vergroenen van hun schoolpleinen. Dat maakt de schoolpleinen niet alleen leuker, maar ook aangenamer want zo blijft het koeler op hete dagen én het regenwater zakt makkelijker weg bij hevige buien.

Hoogheemraad Stijn van Boxmeer gaf samen met William van Treuren, bestuurder van Duurzaamheidscentrum De Papaver het startsein voor de vergroeningsactie: “Tegel eruit, plant erin”.  Ze deden dit samen met groenambassadeurs (leerlingen uit groep 3, 4 of 5). Na dit startsein zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het verder vergroenen van hun schoolplein door tegels eruit te halen en planten te planten. Ook kregen de leerlingen thuiswerkopdrachten om ze te stimuleren ook thuis te gaan vergroenen. Met de actie “Tegel eruit, plant erin” geven de basisscholen het goede voorbeeld als startsein voor duurzaamheidsacties in de wijk Vogelbuurt West.

Waterschap en duurzaamheid

De basisschoolleerlingen werden meegenomen in wat 'vergroenen' betekent en waarom tegels eruit worden gehaald. Als er regen valt, dan kan het water gemakkelijker in de grond zakken en zorgt het niet meer voor grote plassen op het schoolplein. De kinderen werd uitgelegd dat dat de grond waar de plantjes in komen te staan eigenlijk heel “slim” is. De grond kan namelijk water opnemen als een spons en zo haalt het plantje water uit de grond, ook als het een tijdje niet regent. Op de vraag van hoogheemraad Stijn van Boxmeer wat de kinderen thuis zouden kunnen doen aan vergroenen van hun omgeving werden enthousiast allerlei ideeën geopperd. De vergroeningsactie maakt onderdeel uit van een educatief project waar Delfland aan bijdraagt om kinderen meer te leren over klimaatverandering.

Rioolvervangingswerkzaamheden

De gemeente Delft is afgelopen zomer gestart met rioolwerkzaamheden in Tanthof Oost. In het najaar wordt er gewerkt aan de kabels en leidingen. De uitvoeringsduur is ongeveer 2 jaar. Deze werkzaamheden zijn een mooi moment geweest om de wijk groener te maken en om basisschoolkinderen bewust te maken van wat een riool is, waarom die werkzaamheden nodig zijn en waarom groener maken van een omgeving heel belangrijk is nu het klimaat aan het veranderen is.

Voor meer info: https://klimaatmaatdelft.nl/maatregelen/