Vertegenwoordigers van Oekraïense havensteden bezoeken Delfland

29 november 2023

Op woensdag 29 november brachten ongeveer 15 vertegenwoordigers van drie Oekraïense havensteden Mariupol, Mykolayev en Odessa een bezoek Delfland en aan de afvalwaterzuivering Harnaschpolder in Midden-Delfland. Dit als onderdeel van een Rotterdamse trainingsweek over waterbeheer die maandag van start ging.

Door de oorlog in Oekraïne is de waterinfrastructuur in deze steden zwaar beschadigd of verwoest. De Oekraïense delegatie is in Nederland ten behoeve van de wederopbouw in hun steden om extra kennis op te doen over onderwerpen zoals waterzuivering, drinkwater en riolering.

Bij het hoogheemraadschap werden ze welkom geheten door directeur Pieter Janssen die de deelnemers vertelde wat het waterschap in Nederland doet en hoe wij georganiseerd zijn. Ondersteunt door een Oekraïense tolk. Het bezoek aan Delfland stond in het teken van het zuiveren van afvalwater.

Kennis en ervaringen delen

Remco Verschoor, projectleider voor de nieuwbouw van de afvalwaterzuivering in Vlaardingen nam de deelnemers mee in alles wat er komt kijken om een toekomstbestendige, duurzame waterzuivering te bouwen die goed past in de omgeving. Hans Geerse is senior beleidsadviseur bij Delfland en en vertelde over de Strategie Toekomst Waterketen Regio Rotterdam. Anna van den Bor, senior procestechnoloog, leidde de deelnemers rond op AWZI Harnaschpolder. Ze waren erg geïnteresseerd in de aanpak van het ontwerp, herstel en renovatie van het afvalwatersysteem, van riolering tot waterzuivering. Er werden veel vragen gesteld zowel technische als organisatorische vragen. We hebben als Delfland zo waardevolle contacten gelegd.

De organisatie voor de trainingsweek werd opgepakt vanuit de Alliantie Waterkracht, een samenwerkingsverband tussen gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel, drinkwaterbedrijf Evides, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland. Verder ook met de Nederlandse ambassade in Kiev.