Inzet waterbergingen en extra pompen bij hoogwater in Delfland

3 november 2023

Verschillende plekken in het gebied van Delfland kampen met hoogwater, doordat er meer regen is gevallen dan was voorspeld. Met de inzet van zeven mobiele pompen en drie waterbergingen verkleint Delfland de kans op wateroverlast.

Update 4 november 2023, 11:00 uur

De waterstanden in het gebied van Delfland zakken weer terug naar het normale winterpeil. De klepstuwen die de oostelijke binnenstad van Delft hebben beschermd tegen hoogwater vanuit De Schie gaan weer open. De waterbergingen die Delfland gisteren heeft ingezet om water tijdelijk op te slaan, worden met mobiele pompen leeggepompt, op de grote vaarten en als het kan op de polderslootjes. De extra pompen die we hebben ingezet, worden weer weggehaald want voor de komende dagen wordt er niet extreem veel neerslag verwacht.

Update 3 november 2023, 13:30 uur

De reden van de hoge waterstanden in het gebied, was dat er in de nacht van donderdag op vrijdag wel 50 mm regen is gevallen in plaats van de verwachte 25 mm - 35 mm. Dit zorgde op meerdere plekken in de polders voor hoogwater.

Update 3 november 2023, 11:30 uur

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft Delfland de Oude polder ingezet als waterberging. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft borden neergezet waar het gebied is afgesloten.

Bericht 3 november 2023, 10:30 uur

Vannacht hebben onze gebiedsbeheerders en peilbeheerders noodpompen geplaatst, onder meer in De Lier, Schipluiden, Maasland, Honselersdijk, Naaldwijk en Delft, om zoveel mogelijk regenwater weg te kunnen pompen. Ook vanuit Pijnacker-Nootdorp zijn enkele meldingen binnengekomen van hoog waterpeil. Alle gemalen in het gebied draaien volop om al dat water vanuit de polders naar de grotere vaarten te pompen om in zee of de Nieuwe Waterweg te lozen. Om ruimte te maken voor al het overtollige water heeft Delfland tijdelijk water uit de grote vaarten (boezem) in de waterbergingen Wollebrand en Woudse polder laten lopen.

Ons boezemgemaal Westland in Hoek van Holland is een van de zeven belangrijkste gemalen om het teveel aan water weg te kunnen pompen. Zeker als in zo korte tijd zoveel water valt, is dit gemaal onmisbaar. Door een defect krooshek (dat is het hek aan een gemaal dat blad, takken en afval tegenhoudt) was gemaal Westland beperkt inzetbaar.

Delfland zet alle mogelijke middelen in om de kans op wateroverlast in het gebied te verkleinen. De verwachting is dat er vandaag niet zoveel regen meer valt. Uiteraard houden we de komende dagen de waterstanden en de weersvoorspelling goed in de gaten.