Zwemmen in natuurwater: het seizoen is geopend!

1 mei 2023

Vandaag start officieel het buitenzwemseizoen. Vóór de opening van het seizoen zijn wij al begonnen met het monitoren van de waterkwaliteit van de zwemlocaties in ons gebied. Op www.zwemwater.nl en in de app ‘zwemwater’ vind je de actuele waterkwaliteit.

Spring niet zomaar in een sloot, plas of vaart. Dit kan gevaarlijk zijn. Je kan ziek worden, jeuk krijgen of in aanvaring komen met andere recreanten. Kies daarom voor een officieel aangewezen zwemlocatie. In ons gebied zijn 12 locaties die op de Europese lijst van officiële zwemlocaties staan. Dat houdt in dat daar de veiligheid, hygiëne en de waterkwaliteit worden gecontroleerd door de overheid. Zo weet je waar je veilig kan genieten van zwemmen in natuurwater.

Actuele waterkwaliteit

Het controleren van de waterkwaliteit is een taak van Delfland. Wij bemonsteren en onderzoeken het water en geven onze bevindingen met een advies door aan de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Die bepaalt of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies moet worden gegeven. Je vindt deze informatie op www.zwemwater.nl, in de app ‘zwemwater’ en op de blauwe informatieborden bij de officiële zwemlocaties.

Help mee

Ga je een zwemlocatie bezoeken? Denk dan aan de waterkwaliteit. Gooi je afval in de vuilnisbakken en maak gebruik van de wc's. Hondenbezitters kunnen helpen door de hond niet in de buurt van het water te laten poepen en de poep op te ruimen: bij een regenbui spoelt die zo het water in. Poep van honden, mensen en watervogels is de oorzaak van meeste overschrijdingen op de normen voor bacteriën in het zwemwater en is een voedingsbodem voor blauwalgen. Ook vissers hebben invloed op de kwaliteit van het zwemwater. Het gebruik van lokvoer draagt bij aan overlast door blauwalg.

Campagne: wie checkt jou?

Zwemmen in open water is heerlijk, maar niet altijd zonder risico. Door stroming, muien en temperatuurverschillen kan een verfrissende duik zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie. Om mensen hiervan meer bewust te maken start dit badseizoen de campagne ‘Wie checkt jou?’, onderdeel van ‘Veilig in en uit het water’ door Nationaal Plan Zwemveiligheid. Het doel van de campagne is om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te brengen. Zorg dat iemand je in de gaten houdt als je het water ingaat. Zijn dat je vrienden aan de kant, je buddy in het water of de strandwacht?