Vind plastic hotspots en help mee!

17 mei 2023

Ook dit jaar kun je meedoen met het project ‘Spot de Hotspot’. Ga op zoek naar plastic hotspots en breng ze in kaart. Door deel te nemen aan dit project draag je bij aan meer kennis over plastics in het water en help je mee het water schoner te maken. Het project wordt georganiseerd en geleid door het Waterlab, onderdeel van de TU Delft.

Plastics: groot en klein

Macroplastics zijn de grotere stukken plastics. Dit zijn bijvoorbeeld flesjes, zakjes en eetbakjes. Maar kunnen ook stukken piepschuim of folie zijn. Microplastics zijn kleinere stukjes plastic met een grootte van maximaal 5mm. Deze stukjes kunnen zo bedoeld zijn of ontstaan doordat ze afbreken van macroplastics. De macroplastics zijn hierdoor een van de grootste bronnen van microplastics in het milieu!

Doe mee met ‘Spot de Hotspot’

Spot de Hotspot bestaat uit een ‘macro’ en een ‘micro’ gedeelte. Aan welke van de twee je meedoet bepaal je zelf. Meedoen aan beide onderdelen kan natuurlijk ook. Beide activiteiten zijn geschikt om alleen of in groepsverband te doen.

Bij het macrogedeelte ga je op zoek naar plastic ‘hotspots’ in of rondom het water. Dit zijn plekken waar meer plastic ophoopt dan op andere plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een stukje langzaam stromend water, bij een obstakel in het water, of gewoon op een plek waar het heel druk is en veel wordt weggegooid. Als onderzoeker ga jij op zoek naar deze locaties en geef je ze via een app door. Ook geef je door welke soorten plastics en ander zwerfafval je hebt gevonden. Lukt het je om het plasticafval uit het water te halen, dan draag je ook direct bij aan schoner water!

Bij het microgedeelte ga je zelf het water op. Dit kan met bijvoorbeeld een sup of met een kano. Voordat je het water op gaat, maak je eerst je eigen microsleepnetje, waarmee je afval en zelfs microplastics (plastics kleiner dan 5 mm) uit het water kunt halen. Zo'n netje is eenvoudig in elkaar te zetten en bestaat uit makkelijk verkrijgbare materialen. Na 30 minuten varen heb je een ‘monster’ genomen en kun je de inhoud van je netje analyseren.

Schoon, gezond en levend water

Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Voor een gerichte aanpak is het belangrijk om meer te weten over de soorten, bronnen en hoeveelheid plastics in ons water. Ook willen wij mensen bewust maken van het feit dat plastics in het water niet alleen in de oceanen, maar ook in het water in de directe omgeving een probleem vormen voor de waterkwaliteit en het waterleven.

Meld je hier aan

Wil je meedoen met dit project en meewerken aan schonere wateren? Schrijf je in op het forum van Waterlab en start direct!