Waarschuwing blauwalg voor verschillende zwemplassen

16 juni 2023

Op donderdag 15 juni zijn waarschuwingen voor blauwalg afgegeven bij een aantal zwemplassen in ons gebied. Zwemmen in water met te veel blauwalg kan gezondheidsklachten geven. Controleer voordat je gaat zwemmen de waterkwaliteit op www.zwemwater.nl.

Door het warme weer van de afgelopen weken is de watertemperatuur snel opgelopen. Blauwalgen gedijen goed met dit weer en dat heeft gevolgen voor de waterkwaliteit. Voor de zwemplassen Delftse Hout, Wollebrand en Krabbeplas geldt nu een waarschuwing. Voor zwemplas Madestein geldt een negatief zwemadvies, zwemmen in deze plas wordt ontraden.

De metingen van 15 juni laten zien dat de waterkwaliteit in plas Prinsenbos, plas te Werve, Waterspeelplaats Tubasingel, Naturistencamping Delft, Madestein Loosduinen, plas Wilhelminapark en Dobbeplas goed is.

Actuele waterkwaliteit

Wil je een frisse duik nemen met dit warme weer? Kijk dan goed waar dat kan om gezondheidsklachten te voorkomen. Ga naar www.zwemwater.nl of de app voor de actuele waterkwaliteit. Deze informatie vind je ook op de blauwe borden bij de zwemplas.

Wees zelf ook alert: ga niet in het water waar je drijflagen ziet. Zorg dat je geen water binnenkrijgt en spoel je na een zwembeurt goed af. Kwetsbare mensen, kleine kinderen en ouderen adviseren we om niet te gaan zwemmen in water waar een waarschuwing geldt. Wil je meer weten over zwemmen in natuurwater in ons gebied, kijk dan hier: Zwemmen.

Wie checkt jou?

Zwemmen in open water kan heerlijk zijn, maar is niet altijd zonder risico. Een verfrissende duik kan zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie. Om mensen hiervan bewust te maken is de campagne ‘Wie checkt jou?’ door Nationaal Plan Zwemveiligheid gestart. Het doel hiervan is om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te brengen. Zorg dat iemand je in de gaten houdt als je het water ingaat, want stroming en temperatuurschommelingen kunnen verraderlijk zijn. Veilig in en uit het water - Veilig in en uit water