Ruim 1600 jonge snoekjes geboren!

8 juni 2023

In het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni hebben vrijwilligers van hengelsportverenigingen SVDB en GHV ’t Groene Hart samen met vrijwilligers van Delfland meer dan 1600 jonge snoekjes uit hun kraamkamers gehaald en overgezet naar open water.

Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Een rijke en evenwichtige visstand hoort daarbij. Snoeken spelen bij dat laatste een belangrijke rol. Daarom helpen wij deze rovers een handje zolang dat nodig is. Dat doen wij onder meer door plekken in te richten waar de omstandigheden voor de voortplanting en voor het opgroeien van de jonkies goed zijn.

In het vroege voorjaar laten wij graslanden onder water lopen in onder meer de Zeven Gaten in De Lier en langs het Oranjekanaal in Hoek van Holland. Daar zetten wij de eerste jaren paairijpe snoeken uit.

In het voorjaar warmt het ondiepe water in de paaiplaatsen snel op en is er voldoende te eten. Na het paaiseizoen -als de jonge snoekjes groot genoeg zijn- helpen vrijwilligers met het vangen, meten en het overzetten van ouders en kroost naar open water.

Op eigen kracht
In de paaiplaats naast het Oranjekanaal hebben wij afgelopen najaar voor het eerst geen snoek uitgezet. Snoeken planten zich graag voort op plekken waar ze zijn geboren en wij hoopten dat zij zelf hun weg zouden vinden. Dat bleek het geval: wij hebben in deze paaiplaats 10 grote snoeken aangetroffen die zelf de paaiplaats zijn ingetrokken en maar liefst 1269 jonge snoekjes. De meeste daarvan waren tussen de 10 en 12 cm en in uitstekende conditie.

Hoogheemraad Stijn van Boxmeer: “Door inzet van Delfland en de vrijwilligers weet de snoek in ons gebied dus weer zijn weg te vinden. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Veel dank aan alle vrijwilligers die in hun vrije weekenden dit belangrijke werk doen!”

De jonkies zullen zich verspreiden over ons gebied. Na drie tot vier jaar zijn ze paairijp en gaan ze zelf weer jonge snoeken voortbrengen.