KNMI voorspelt code oranje: regen verwacht

20 juni 2023

Het KNMI voorspelt vanmiddag onweer, regen en hagel. Bij een zomerse piekbui is de kans op wateroverlast of water op straat zeker aanwezig. De grond is namelijk enorm droog en neemt het water slecht op. Dat overtollige water moet door het riool worden afgevoerd. Wanneer het riool in korte tijd veel water moet afvoeren raakt het overbelast.

Wij houden de weersvoorspellingen scherp in de gaten. Vooraf water wegpompen uit de sloten en vaarten doen we in droge tijden liever niet, aangezien we niet precies weten of en waar de bui valt. En in droge tijden zijn we zuinig op ons zoete water. Als de bui toch valt, voeren we het overtollige water snel af via onze hoofdvaarten naar gemaal Parksluizen in Rotterdam en het Van der Burg-gemaal in Monster. Als het nodig is, zetten we onze calamiteitenbergingen in om tijdelijk water in het gebied op te vangen. Dit graslanden met een dijk eromheen die we in tijden van nood tijdelijk kunnen vullen met water uit de vaart.

Wat kun je zelf doen?

Ook jouw tuin kan de regen nu goed gebruiken, maar de droge bodem kan vele water van een zomerse plensbui moeilijk opnemen. Dus vang de neerslag zo veel mogelijk op in regentonnen of emmers. Al het water dat jij opvangt, stroomt niet naar het riool en dat vermindert dus de kans op plassen rond je huis en op straat. En dat opgevangen water kun je later weer gebruiken om de planten water te geven. Andere tips om water op te vangen lees je op www.klimaatkrachtig.nl