Delfland levert materieel voor dambreuk Oekraïne

9 juni 2023

De verwoesting en nood na het doorbreken van de stuwdam in Oekraïne is enorm. Woongebieden en tienduizenden hectare landbouwgrond staan onder water en nog eens honderdduizenden hectare dat juist zonder water komt te zitten. Delfland stuurt materieel om te helpen bij het evacueren van bewoners en het wegpompen van het water in het getroffen gebied.

Pieter Janssen, secretaris-directeur van Delfland: “De gevolgen van de damdoorbraak zijn onvoorstelbaar groot. Natuurlijk willen wij de mensen in nood daar helpen en stellen wij ons materieel hiervoor beschikbaar.”

Delfland levert onder meer het volgende materieel: boten, waterpompen, reddingsvesten en waadpakken.

Update maandag 12 juni, 15:30 uur:

Het materieel voor hulp bij de dambreuk in de Oekraïne is vandaag bij Delfland opgehaald. Onder regie van het Rijk verzamelde een grote logistieke operatie al het materieel van andere waterschappen en de Nederlandse Reddingsbrigade in een depot in Vriezenveen, Overijssel. Vanaf deze locatie transporteren vrachtwagens het materiaal naar het getroffen gebied. Dit gebeurt onder regie van het Rijk.

Delfland heeft het volgende materieel geleverd:

  • 2 waterpompen
  • 3 boten
  • 22 waadpakken
  • 91 reddingsvesten
  • 18 werpklossen

Lees ook het bericht van de Unie van Waterschappen

Waterschappen gevraagd te helpen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geïnventariseerd of Nederland materieel en noodhulp kan bieden om Oekraïne te helpen bij de ramp die is ontstaan door de verwoeste Kachovka-stuwdam. Ook de waterschappen zijn gevraagd om te helpen. Het materieel wordt aangeboden aan het ministerie die de noodhulp verder namens Nederland gaat coördineren en organiseren.

Lees ook het bericht van de Unie van Waterschappen